Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
27. siječnja 2020.
Vrhovni sud ukinuo presudu riječkog

Monstruoznom očuhu koji je silovao pokćerku kad je imala samo 10 godina - ukinuta presuda

Foto Davor Javorović / PIXSELL
Foto Davor Javorović / PIXSELL
Autor:
Objavljeno: 13. srpanj 2019. u 11:55 2019-07-13T11:55:54+02:00

Razlog zbog kojeg su suci Vrhovnog suda ukinuli presudu leži u tome što je, prema neslužbenim saznanjima, ocijenjeno da je riječki sud propustio žrtvu podvrgnuti vještačenju psihologa

Ponovo će se suditi 60-godišnjem muškarcu, s adresom u Primorsko-goranskoj županiji, za teške optužbe da je dvije godine monstruozno seksualno zlostavljao svoju pokćerku, koja je postala žrtva seksualnog nasilja u dobi od tek deset godina. Vrhovni sud je, naime, ukinuo presudu riječkog Županijskog suda iz prosinca prošle godine kojom je nastrani očuh osuđen na 12 godina zatvora, na jednu od najvećih sankcija ikad izrečenih u riječkom Županijskom sudu za seksualne delikte. Proces u Rijeci ostao je zabilježen i po presudi, sada ukinutoj, s dosad neviđenim brojem kaznenih djela; sredovječnog muškarca je, naime, riječki sud osudio zbog čak 159 kaznenih djela »spolne zlouporabe djeteta mlađeg od 15 godina«.

Razlog zbog kojeg su suci Vrhovnog suda ukinuli presudu leži u tome što je, prema neslužbenim saznanjima, ocijenjeno da je riječki sud propustio žrtvu podvrgnuti vještačenju psihologa (psihijatra). Na suđenju su korišteni iskazi psihologa i psihijatara s kojima je žrtva nakon zlostavljanja kontaktirala, ali je zaključeno da to nije dovoljno, da je trebalo žrtvu i vještačiti, doznaje se iz izvora bliskih sudskim. Slučaj je vraćen na novo suđenje pred izmijenjeno vijeće, koje nije sudilo u prvom procesu. Optuženik će u pritvoru, u kojem se nalazi od kraja siječnja prošle godine, sačekati početak novog procesa. Već je i zakazano prvo ročište, a održat će se krajem kolovoza.

Nastrani spolni nagon

Ostaje tako da se vidi kako će očuh, optužen za teško seksualno zlostavljanje djevojčice, proći na novom suđenju, nakon što je na prvom procesu dobio kaznu što tendira maksimalnoj za inkriminirane delikte, a najviše mu se može izreći 15 godina. Zbog delikatnosti slučaja, a prvenstveno da bismo zaštitili identitet žrtve, prešutjet ćemo i dalje identitet osuđenog i sve druge potankosti što bi mogle otkriti koji podatak vezan za identitet zlostavljane djevojčice.

Obrana optuženog

Obrana optuženika ukazivala je i da nije mogao počiniti toliki broj kaznenih djela, s obzirom da je djevojčica ujutro imala školske obaveze, majka s posla dolazila oko 15.30 sati, k tome majka pet mjeseci bila na godišnjem odmoru, a druga djevojčica, maloljetna kći optuženika, stalno s njime doma, pa nije imao mogućnosti da bude nasamo sa žrtvom.

Nakon okončanog prvog suđenja, zatvorenog za javnost, vijeće riječkog suda je zaključilo kako su dokazani navodi iz optužnice riječkog Županijskog državnog odvjetništva koje je teretilo nastranog i nasilnog muškarca da je seksualnim torturama izložio djevojčicu od 2011. do 2013. godine, dok je bila u dobi od deset do 12 godina. Monstruozna seksualna zlostavljanja događala su se, po optužbi, u obiteljskoj kući optuženikove nevjenčane supruge. Tereti se da je, iskorištavajući mladu dob i nezrelost kćeri svoje tadašnje izvanbračne supruge, koristeći i odsutnost majke dok je ona bila na poslu, najmanje jednom tjedno – ukupno barem u 156 navrata – dirao djevojčicu po intimnim dijelovima tijela. Činio joj je, tvrdi tužiteljstvo, i stvari koje naš zakon izjednačava sa spolnim odnosom, prijeteći joj pritom da o tome ne smije nikome govoriti, jer će u protivnom ubiti nju, njenu majku i sestru.

Muškarac je na prvom suđenju oglašen krivim i zbog toga što je u najmanje tri navrata imao s djevojčicom spolne odnose na koje ju je prisilio. I to se dogodilo dok je njena majka bila na poslu. Očuh bi razodjenuo sebe, to tražio i od nje, na silu je polegao na krevet, pa izveo spolni čin, iako ga je djevojčica molila da to ne radi. No, nasilni očuh je ustrajao u nakani da zadovolji svoj nastrani spolni nagon, prijetio je ubojstvom nje, majke i sestre, ako ikome išta kaže. Tužiteljstvo je s početnih pet inkriminiranih slučajeva »pravog« nasilnog spolnog čina na koncu ublažilo optužbu na tri takva slučaja, no na prvom suđenju opstale su i prihvaćene optužbe da je djevojčici u nekoliko navrata i pozlilo od seksualnog zlostavljanja. Od torture očuha na kraju su kod žrtve ostale psihičke traume od kojih se i danas liječi.

Iskreni iskaz

– Sud je u potpunosti povjerovao iskazu žrtve. Vijeće smatra kako je dokazano da ste počinili teška kaznena djela na štetu osobe koja vam je povjerena na odgoj, skrb. Djevojčicu ste izložili strašnim traumama, od kojih trpi posljedice i dan-danas – naglašeno je u objavi presude vijeća riječkog suda krajem prosinca prošle godine. Očuh je proglašen krivim na kraju suđenja na kojem je poricao da je počinio kaznena djela za koja se tereti, a sebi čak pripisivao zasluge za odgoj žrtve koja je u školi imala dobre ocjene zbog, kako je rekao, njegovog truda. Tvrdio je da ga je žrtva pod utjecajem svoje majke, s kojom sada vodi sudski spor, lažno teretila zbog imovine, kako bi se iselio iz kuće u kojoj su zajedno živjeli.

Strah i šutnja

Riječkom sudu bilo je u potpunosti prihvatljivo da žrtva nije u svoj dnevnik unosila traumatična iskustva seksualnog zlostavljanja kojima je bila izložena, jer se očito plašila da očuh ne sazna da je to bilježila, pa da ne ostvari prijetnje ubojstvom.
Majka nesretnice potvrdila je da je očuh tukao žrtvu, verbalno je napadao, vrijeđao. Svjedoci su govorili da je optuženik bio nasilan i prema njenoj sestri, majci i susjedima, čak do te mjere da im je otvoreno prijetio ubojstvom. Majka žrtve je sada u sporu s optuženikom oko imovine, ali je djevojčica bez znanja majke prijavila očuha za zlostavljanje.

No, riječki sud je obranu optuženika ocijenio neuvjerljivom, »iskonstruiranom radi izbjegavanja kaznene odgovornosti«. Nije uvažena ni njegova tvrdnja da nije imao priliku biti nasamo sa žrtvom, jer mu, kako su to rekli saslušani svjedoci, nije smetalo da tuče pastorku i viče na nju dok je u drugoj prostoriji njegova kći.
Riječki sud je, s druge strane, u potpunosti prihvatio svjedočenje napastovane djevojčice koja je detaljno opisala traumatična događanja, a njen iskaz su, u dijelovima u kojima su to mogli, potkrijepili ispitani svjedoci, među kojima i majka žrtve. Sud je prihvatio činjenicu da je žrtva bila u dobi od tek deset godina kada je počelo seksualno nasilje, daleko od dobi emocionalno i životno zrele osobe, pa nije učinila ono što bi bilo najbolje – prijaviti zlostavljanje odmah. Riječkom sudu je prihvatljivo da je žrtvi trebalo duže vrijeme (optuženik je završio u pritvoru više od četiri godine od posljednjeg seksualnog zlostavljanja pastorke) da bi skupila hrabrost i sve prijavila. Količina nasilja, pogotovo seksualnog, kojem je bila izložena, kroz dvije godine, praćeno prijetnjama da će ubiti nju te majku i sestru, očito je djelovala na volju žrtve i njenu sposobnost da znatno ranije otkrije i prijavi što joj se događalo.

- Jasno je kako ovdje nije riječ o nagovaranju majke na lažno prijavljivanje, u cilju ishodovanja povoljnijeg položaja oko podjele imovine, već je riječ o iskrenom iskazu žrtve, naglašeno je u objavi presude riječkog suda, koje je okrivljenom očuhu pri odmjeravanju kazne otegotnim ocijenio narušeno psihičko zdravlje žrtve koja se i danas liječi od posljedica njegovog seksualnog zlostavljanja.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu
Biramo najbolje privatne iznajmljivače

Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu