Voli Balkan

Monstrum Tarrant 2016. se vozio busom kroz Hrvatsku, u Europi se povezao s ekstremnom desnicom

Portal Novilist.hr

Foto Facebook

Foto Facebook

Bugarski mediji pišu da je Brenton Tarrant 2016. godine autobusom prošao kroz Hrvatsku, Srbiju, Crnu Goru i BiH, a zadržao se u Bugarskoj



Monstrum Brenton Tarrant, koji je u novozelandskom Christchurchu u dvije džamije pobio 49 ljudi,a  48 ih ranio, prošao je Hrvatskom i ostatkom Jugoistočne Europe tijekom 2016. godine, prenijeli su bugarski mediji pozivajući se na tamošnje policijske istrage.


Kako prenosi bugarski portal PIK, tamošnje tužilaštvo otvara istragu kako bi se utvrdilo iz kojeg razloga je Brenton Tarrant, boravio u Bugarskoj krajem prošle godine, prenosi Klix.ba.


Kako navodi bugarski državni tužilac Sotir Cacarov, Tarrant je u Bugarskoj boravio u razdoblju od 9. do 15. studenog 2018. godine. On je navodno bio strastveni avanturist kojem je bila jedna od velikih životnih želja upoznati kulturu i običaje balkanskih naroda.




Ministar unutrašnjih poslova Bugarske Mladen Marinov danas je izjavio kako će učiniti sve kako bi tamošnje vlasti došle do saznanja iz kojih je točno razloga ovaj masovni ubojica i ekstremni desničar boravio u Bugarskoj te ima li bliskih prijatelja u ovoj zemlji.


Međutim, još su zanimljiviji navodi bugarskih medija da je Brenton Tarrant 2016. godine autobusom prošao kroz Hrvatsku, Srbiju, Crnu Goru i BiH, kako bi barem na ovaj način obišao veći dio jugoistočne Europe, piše Klix.ba.


Britanski Independent danas je objavio, pozivajući se na izvore iz sigurnosnih službi, da se monstrum Tarrant, tijekom svojih putovanja Europom, povezao s raznim ekstremnim desničarima i njihovim organizacijama.


Istražitelji se bave međunarodnim dimenzijama pokolja u Christchurchu i istražuju njegove moguiće veze s nasilnim rasistima i njihovim organizacijama u Europi i Aziji, navodi Independent.



Kako je vidljivo sa snimke napada, koju je masovni ubojica uživo prenosio na Facebooku, u vožnji prema prvoj džamiji, Tarrant je slušao četničku pjesmu u kojoj se Radovana Karadžića, osuđenog za genocid i ratne zločine, poziva da ‘povede Srbe’. Spomenutu pjesmu snimili su bosanski Srbi 1995. godine, za vrijeme rata s Bošnjacima, a kasnije su ju preuzeli i preradili ekstremni desničari diljem svijeta. 


Više imena osoba osuđenih za ubojstva muslimana i židova u u Europi ispisana su na oružju koje je Tarrant nosio tijekom svog smrtonosnog pohoda.