Pokretanje istrage

Mogući krivac? Zaposlenika dimnjačarske tvrtke iz Čavala istražuju zbog smrti para iz Poreča

Glas Istre

foto: obiteljski album

foto: obiteljski album

Pokretanjem istrage protiv dimnjačara kojeg se smatra odgovornim za smrt dvoje mladih slučaj se nakon višemjesečne agonije, prvenstveno za roditelje i obitelji stradalih, napokon pomaknuo s mrtve točke. Iako su nalazi obdukcije i toksikološko vještačenje odavno i nedvojbeno pokazali da je uzrok smrti trovanje ugljičnim monoksidom



PULA/BAČVA – Punih sedam mjeseci nakon što su u agroturizmu Milena u mjestu Bačva kod Višnjana tragično stradali 27-godišnji Patrik Blaško i 22-godišnja Lara Nikolić iz Poreča, i to uslijed trovanja ugljičnim monoksidom, pulsko Županijsko državno odvjetništvo pokrenulo je istragu protiv 24-godišnjeg dimnjačara kojeg se sumnjiči da je počinio teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti dovođenjem u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom.


Prema dostupnim podacima, za dimnjačarske usluge na području općine Višnjan ovlaštena je tvrtka D. I. M. Š. O. sa sjedištem u Čavlima, u Primorsko-goranskoj županiji. Da je dimnjačar koji je provjeravao ispravnost instalacija na njegovom agroturizmu zaposlen u tvrtki s područja Rijeke, potvrdio nam je jučer i vlasnik konobe u kojoj se tragedija dogodila.


Kobni propusti


Odvjetništvo je na svojoj internetskoj stranici objavilo da se sumnja da je 24-godišnjak 18. srpnja prošle godine, dakle tri mjeseca prije nego se dogidla tragedija, obavljajući poslove dimnjačara propustio provjeriti ispravnost i funkcioniranje dimnjaka koji je spojen na plinski kotao. Dimnjačar stoga nije utvrdio da je dimnjak tehnički neispravan pa opskrbljivača nije ni obavijestio da obustavi opskrbu plinom dok se dimovodni objekt ne dovede u ispravno stanje.




Ti propusti kulminirali su tragedijom 25. listopada lani, jutro nakon svadbenog slavlja koje se prethodne večeri održavalo u agroturizmu. Patrik Blaško i Lara Nikolić preminuli su u sobi na katu u kojoj su spavali, a ugušio ih je ugljični monoksid koji je izlazio kroz električne instalacije i klima-uređaj.



Patrik Blaško i Lara Nikolić, koji su bili u višegodišnjoj vezi, bili su gosti na vjenčanju koje se 24. listopada lani odvijalo u agroturizmu Milena u Bačvi, u vlasništvu obitelji Stefanov. Feštalo se cijelu večer, a da se mladim parom nešto događa ostali gosti primijetili su idućeg jutra nakon što se nisu pojavili na doručku. Nakon što ih otišli potražiti u sobu, prizor koji su zatekli bio je jeziv.



Pokretanjem istrage protiv dimnjačara kojeg se smatra odgovornim za smrt dvoje mladih slučaj se nakon višemjesečne agonije, prvenstveno za roditelje i obitelji stradalih, napokon pomaknuo s mrtve točke. Iako su nalazi obdukcije i toksikološko vještačenje odavno i nedvojbeno pokazali da je uzrok smrti trovanje ugljičnim monoksidom.


Vlasnik agroturizma isticao je da je u objektu postavljeno centralno grijanje na plin koje je postavljeno legalno, te da instalacije i dimovodne cijevi redovito provjeravaju ovlaštene osobe. Nažalost, u ovom se slučaju dogodio koban propust.


Kraj agonije?


Određena sumnja tko je kriv za smrt dvoje Porečana ipak je postojala, jer je odvjetnica obitelji Blaško i Nikolić prije nešto manje od mjesec dana za naš list izjavila da je »slučaj zreo za optuženje« te da bi »nadležni trebali senzibilniji u ovakvim slučajevima jer što više traju, to obitelji više pate«.


– Vjerovala sam da će policija i pravosuđe svoj posao odraditi krajnje profesionalno. Zna se kako je i zašto došlo do trovanja, no zbog tajnosti u tom dijelu istrage, o tome se ne govori. Znam da mi ništa neće vratiti sina, ali dužni su nam dati odgovore na pitanja, kazala nam je prije mjesec dana Mirjana Blaško, majka stradalog Patrika.