Primjena novog zakona

Mladić vozio pijan i bez vozačke dozvole, odmah dobio 90 dana zatvora

Portal Novilist.hr

Foto MUP

Foto MUP



Danas je na Prekršajni odjel u Gračacu Općinskog suda Gospić doveden 24-godišnji vozač, hrvatski državljanin kojeg su jučer u 15.35 sati u Zagrebačkoj ulici u Gračacu, prilikom pojačanog postupanja policije po nadzoru brzine kretanja vozila na prometnicama, zaustavili policijski službenici Postaje granične policije Gračac.


Upravljao je osobnim automobilom marke Volkswagen gospićkih registarskih oznaka pod utjecajem alkohola od 1,97 promila, prije stjecanja prava na upravljanje i pod zabranom upravljanja motornim vozilom „B“ kategorije.


Vozač je kažnjen bezuvjetnom kaznom zatvora od 90 dana i zabranom upravljanja motornim vozilima B kategorije 24 mjeseca. Rješenje nadležnog suda je pravomoćno te će tijekom današnjeg dana 24-godišnjak biti predan na izdržavanje kazne zatvora u Zatvor u Gospiću.




Nove odredbe Zakona o sigurnosti prometa na cestama predviđaju snažnije kažnjavanje počinitelja 8 najtežih prekršaja za koje smo detektirali da uzrokuju najveća i najteža stradavanja u prometu, podsjećaju u policiji.


To su:


1. prekoračenje dozvoljene brzine kretanja u naseljenom mjestu za više od 50 km/h,


2. vožnja u suprotnom ili zabranjenom smjeru na autocesti, brzoj cesti i cesti namijenjenoj isključivo za promet motornih vozila,


3. namjerni prolazak kroz crveno svjetlo, odnosno prolazak kroz crveno svjetlo bez smanjenja brzine, povećanjem brzine ili prolazak kroz dva ili više crvenih svjetala,


4. odbijanje podvrgavanju ispitivanja radi provjere da li u organizmu ima alkohola ili droga,


5. vožnja pod utjecajem alkohola iznad 1,5 g/kg i vožnja pod utjecajem droga,


6.upravljanje vozilom prije stjecanja prava,


7. upravljanje vozilom dok je vozačka dozvola ukinuta zbog prikupljenih negativnih prekršajnih bodova,


8. upravljanje vozilom dok je vozačka dozvola oduzeta, dok je vozač isključen iz prometa ili mu je izrečena mjera privremenog oduzimanja vozačke dozvole ili zaštitna mjera.


Kazne za tih osam prekršaja povećavaju se s dosadašnjih pet do 15 tisuća kuna na 10 do 20 tisuća kuna, no primjenjuju se i strože obligatorne mjere – zabrana upravljanja vozilom od najmanje šest mjeseci za drugi prekršaj ili najmanje godinu dana za tri i više prekršaja.


Policija pored toga može privremeno, do odluke suda, oduzeti vozilo kojim je počinjen prekršaj ako vozač koji je već dvaput pravomoćno kažnjen ponovi neki od tih najtežih prekršaja.