Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
20. siječnja 2020.
MRCC Rijeka

Mlada kupačica poginula od udara glisera kod Malinske; kod Hvara gorila pa potonula jahta

Jahta gori kod Hvara / Foto kap. Brkuljić, LI Milna
Jahta gori kod Hvara / Foto kap. Brkuljić, LI Milna
Autor:
Objavljeno: 24. srpanj 2019. u 21:26 2019-07-24T21:26:47+02:00

RIJEKA Mlađa ženska osoba smrtno je stradala uslijed udara glisera u riječkom akvatoriju, kod Malinske, izvijestila je Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka). Nacionalna središnjica danas je koordinirala akcijom spašavanja i u drugoj teškoj nesreći, u kojoj je kod Hvara zapaljena pa potonula motorna jahta, čija je posada spašena

U tijeku je međuresorska istraga i očevid o uzrocima teške pomorske nesreće u nadležnosti Lučke kapetanija Rijeka, Lučke ispostave Malinska i Pomorske policije Rijeka.

Tragično stradavanje mlađe ženske osobe, V.H. (rođena 1991. godine), državljanka Republike Austrije, dogodilo se danas, 24. srpnja u 16 sati na poziciji 300 metara od obale, ispred mjesnoga hotela u Malinskoj, gdje je motorna brodica tijekom plovidbe udarila kupačicu, koja je nedugo potom preminula.

Službenici MRCC Rijeka o ovom nesretnom događaju obaviješteni su posredstvom Lučke kapetanije Rijeka, čiji službenici su informaciju o teškoj pomorskoj nesreći zaprimili od djelatnika Hitne medicinske pomoći Rijeka, u trenutku dok su teško ozlijeđenu prevozili u KBC Sušak, po pozivu Pomorske policije Rijeka, čiji službenici su prvi obaviješteni o ovoj nesreći.

Nažalost, već u 17.15h iz Policijske uprave Primorsko – goranske je u MRCC Rijeka dojavljeno da je ozlijeđena kupačica preminula.

Temeljem dostupnih informacija iz nadležnosti LK Rijeka, počinitelj ove teške pomorske nesreće je voditelj motorne sportsko – rekreativne brodice, državljanin Republike Hrvatske, koji je tijekom plovidbe kroz kupališni pojas udario u kupačicu, pri čemu joj je nanio po život opasne ozljede, od kojih je nedugo potom preminula. Testiranjem na prisutnost alkohola u krvi utvrđeno je da počinitelj nije bio pod utjecajem alkohola.

O događaju je obaviješteno Županijsko državno odvjetništvo, a uzimanje izjave od počinitelja, u okviru očevida o uzrocima ove teške pomorske nesreće od strane LK Rijeka i mjesno nadležne LI Malinska, kao i saslušanje počinitelja ove pomorske nesreće u okviru istrage, koju provodi Pomorska policija Rijeka nastavit će se sutra, 25. srpnja s obzirom da počinitelj trenutno nije u dostatnom psiho – fizičkom stanju komunicirati izjavu, jednako kao i članovi obitelji poginule djevojke, izvijestila je MRCC Rijeka.

Potonula opožarena jahta

U Hvarskom arhipelagu službenici Lučke kapetanije Split koordiniraju aktivnosti osiguravanja pozicije potonuća opožarene motorne jahte od mogućeg onečišćenja mora i morskog okoliša pogonskim gorivom, kamo su angažirani od strane MRCC Rijeka, čiji službenici su dojavu o ovoj pomorskoj nesreći zaprimili danas, 24. srpnja u 16.20 sati, posredstvom djelatnika tvrtke 'SeaHelp', koji je ujedno i spasio posadu havarirane jahte, prije širenja požara i potonuća.

U ovoj pomorskoj nesreći nema ozlijeđenih, i za sada nije uočeno znatnije onečišćenje mora, a ukoliko se dogodi istjecanje oko 900 litara pogonskog goriva iz brodskih spremnika, na djelovanje su spremni djelatnici specijalizirane tvrtke za spriječavanje i uklanjanje onečišćenja iz mora i morskog okoliša, koji poziciju potonuća osiguravaju u suradnji sa pripadnicima Dobrovoljnog vatrogasnog društva 'Sv. Florijan' iz Kaštela, koji su na poziciju doplovili vatrogasnim plovilom.

Iz MRCC Rijeka o događaju je, uz nadležnu Lučku kapetaniji Split, obaviještena Pomorska policija Split, a potonula jahta ne predstavlja opasnost za druge sudionike u pomorskom prometu, budući da se nalazi na dubini od približno 50 metara.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.