Držali ju vezanu

Mlada Puljanka žali se da su ju policajci pretukli u pritvoru: ‘Udarali su me šakama u glavu’

Marica Košta

Foto Glas Istre

Foto Glas Istre

Za mene je prestrašno da policajac udara vezanu djevojku jer se on, zbog njezinih riječi, osjeća uvrijeđenim i ugroženim, ističe odvjetnica Marija Budimir



Pulska policija tvrdi kako je 18-godišnja Puljanka vrijeđala policajce i prijetila im, nakon čega je završila u zatvoru, s ozljedama glave. Međutim, njena odvjetnica kaže da su djevojku tešku 50 kilograma policajci tukli u pritvoru, dok su joj ruke bile lisicama vezane na leđima, javlja Glas Istre.


Do noćnog incidenta došlo je s petka na subotu oko 3 sata, u samom centru Pule, kod kazališta, odnosno kioska koji radi 24 sata dnevno. Prenesimo najprije službeno policijsko viđenje ovog slučaja.


– Provedenim izvidima utvrđeno je kako je djevojka 16. studenoga oko 3 sata u noći, na raskrižju Laginjine i Anticove ulice u Puli, na naročito drzak način narušavala javni red mir bacajući prometne znakove po kolniku i nogostupu.




Kada ju je redar upozorio na ponašanje, djevojka ga je počela vrijeđati te je u Laginjinoj ulici srušila metalnu ogradu. Redar ju je tada ponovno upozorio na ponašanje, no djevojka je nastavila vikati i pljuvati po podu, unoseći se redaru u lice.


Budući da su tada naišli policijski službenici, redar je zatražio njihovu pomoć. Policijski službenici zatražili su djevojku osobnu iskaznicu, no ona je tada počela negodovati, bacajući sa sebe odjeću i stvari.


Pritom je vrijeđala policijske službenike te se, niti nakon izdanih upozorenja da prestane s narušavanjem javnog reda, nije smirila. Iz navedenog razloga policijski službenici su je bez uporabe sredstava prisile uhitili i smjestili u policijsko vozilo.


Djevojka je u policijskom vozilu (tzv. marici) udarala o bočne strane vozila i bacala se po podu, radi čega ju je policijski službenik držao rukama, odnosno primijenio je nad njom tjelesnu snagu da bi ju spriječio u samoozlijeđivanju, ističu iz PU istarske.


Međutim, od odvjetnice Marije Budimir, koja zastupa mladu Puljanku, saznaje se druga strana priče.


– Djevojka po mojoj procjeni nije visoka ni 160 centimetara, ima možda 50 kilograma, obojenu kosu… Vidi se po njezinom stavu da je buntovnica, ali šokirale su me ozljede na njezinom licu.


Ona to nije mogla zadobiti od, kako su u policiji rekli, bacanja po “marici”, odnosno samoozljeđivanja, zbog čega su te noći kada je uhićena nad njom primijenjena sredstva prisile… Ona je bila vezana lisicama na leđima kada ju je jedan policajac udario nekoliko puta šakom u glavu.


U srijedu, kada je predana u pritvorsku jedinicu, tražili smo pregled liječnika te je ona i njemu kazala da ju je policajac, dok je bila vezana, šakama oborio na tlo i udario ju čak i dok je bila na tlu.


Ona je, vjerujem, bila “jezičava”. No, nju ne smiju kao uhićenu osobu, s rukama vezanim na leđima, tući. Za mene je prestrašno da policajac udara vezanu djevojku jer se on, zbog njezinih riječi, osjeća uvrijeđenim i ugroženim.


Tim više što su policajci vidjeli da je ona pod utjecajem alkohola. Zbog toga ćemo podnijeti kaznenu prijavu protiv nepoznatog policajca i tražiti da se obavi prepoznavanje, kazala je odvjetnica Budimir.