Pulski sud presudio na osnovu iskaza svjedoka

Mirno saslušale presudu: Blizankama iz Poreča visoke kazne za naručivanje ubojstva

Marica Košta

Marija i Sandra Jokić saslušale su prilično mirno presudu / Foto: D. ŠTIFANIĆ

Marija i Sandra Jokić saslušale su prilično mirno presudu / Foto: D. ŠTIFANIĆ

Sandra Jokić osuđena je na pet godina i sedam mjeseci zatvora, a njezina sestra Marija na četiri godine i dva mjeseca. Osim poticanja Aleksandra Vavideca da za nagradu od 50.000 eura ubije Ziju Muratija, krive su i za prijetnje Muratiju i njegovoj supruzi, te svjedoku Vavidecu



PULA » Blizanke Sandra i Marija Jokić (29) iz Poreča jučer su nepravomoćnom presudom suca Županijskog suda u Puli Zdravka Garića proglašene krivima za poticanje Aleksandra Vavideca na teško ubojstvo Zije Muratija, prijetnje Muratiju, Vavidecu i njegovoj supruzi Martini. Sandri Jokić izrečena je jedinstvena osuda na pet godina i sedam mjeseci zatvora, a Mariji jedinstvena od četiri godine i dva mjeseca zatvora. Objema je produljen istražni zatvor do pravomoćnosti presude, a u njemu se nalaze od uhićenja 2. prosinca 2013. godine.


  Za prvu točku optužnice koja se odnosi na poticanje Vavideca na teško ubojstvo Muratija (koje nije ni pokušao op. a.) Mariji je dosuđeno pet, a Sandri četiri godine zatvora.


  – U nakani da dođete do novca nagovarale ste Aleksandra Vavideca da uz pištolj opljačka Muratija i međusobno podijelite novac, a poslije i da ga ubije za nagradu od 50.000 eura. Sve to da bi vi ostale živjeti u stanu u Ulici Ive Lole Ribara u Poreču čije je polovice Murati suvlasnik, kazao je sudac Garić.    

Uvjerljiv iskaz


Za prijetnju Martini Vavidec da će učiniti nešto nažao njoj i njezinom djetetu, Sandra Jokić je osuđena na šest mjeseci, a za prijetnje bivšem partneru Ziji Muratiju da će ubiti njega i njegovog sina na još pet mjeseci. Mariji Jokić je za prijetnje Aleksandru Vavidecu da će mu ukoliko joj ne vrati novce poslati nekog da ga ubije dosuđeno još pet mjeseci zatvora.




  U kratkom obrazloženju osuđujuće presude sudac Garić kazao je da u ovom postupku nije postojao nijedan neposredni materijalni dokaz.


  – Jedini dokaz je bio iskaz Aleksandra Vavideca koji vas je teretio. Tužitelj je dao svoju ocjenu dokaza u pogledu iskaza Vavideca smatrajući to dostatnim. Obrana je njegov iskaz smatrala neuvjerljivim zbog nekonzistentnosti, navodeći da je Vavidec osuđivana osoba, iz krim-miljea, a sud ga je uzeo kao vjerodostojnog, isto kao i iskaze Zije Muratija i Martine Vavidec. Sama činjenica da je Aleksandar Vavidec osoba iz krim miljea nije ništa neobično. Takvi se i angažiraju za to. Sud je iskaz Vavideca, uz sve mane, prihvatio. On je šest puta iskazivao u ovom postupku, ali je uvijek isto tvrdio – da ste ga vas dvije poticale na počinjenje kaznenog djela. On to nikada nije htio učiniti, a nije to htio niti prijaviti i vjerojatno ni ne bi da mu niste tako agresivno prijetile, tražeći da vam vrati novac. On je kaznena djela prijavio tek 21. studenog, da se izvuče, da ne bi imao problema s policijom i da mu žena ništa ne sazna. On detaljno opisuje neke stvari koje nije mogao doznati nego od vas. Zijo Murati i Vavidec nisu se ranije poznavali, a prvi put kontaktiraju u studenom kada Vavidec naziva Muratija da ga upozori što se sprema, a ovaj ga je otpilio rekavši mu da je psihijatrijski slučaj, kazao je sudac obrazlažući presudu.    

Kriminalni kontekst


– Vi ste se s Vavidecom zbližile u kafiću u noći 26. na 27. listopada, što potvrđuju i Vavidec i svjedok Dorčić. Te večeri Vavidec sebe predstavlja kao opakog čovjeka. Otišli ste kasnije u Maximus gdje ste se sukobili s Muratijem. Nakon četiri dana poznanstva vi putujete s Vavidecom u Srbiju i zajedno boravite ondje 11 dana. On nije imao novaca, supruga mu je bila bez posla, imali su malo dijete i živjeli kao podstanari, a vi njemu posuđujete novac. Kasnije inzistirate na povratu novca, a onda iako novac niste dobile, putujete u Bjelorusiju. Imate novaca za put. Utvrđeno je da ste vi Vavidecu precizno govorile gdje je Zijo i kada se vraća. Prema tome, ne znam koji bi kontekst toga bio ako ne kriminalni. Nemoguće je da bi Vavidec sve to znao da mu vi niste to govorile, kazao je između ostalog u kratkom obrazloženju nepravomoćne presude sudac Zdravko Garić.


  Sestre Jokić prilično su mirno saslušale i presudu i obrazloženje, a Sandra je dok su joj pravosudne policajke stavljale lisice na ruke da bi je vratile u zatvor na odlasku više puta u nevjerici ponovila da su osuđene bez ijednog dokaza. Braniteljice Sandre i Marije Jokić, pulske odvjetnice Marija Budimir i Zvjezdana Zdjelar Lalović najavile su žalbu na osuđujuću presudu. Odvjetnica Budimir kazala je da ne želi komentirati nepravomoćnu odluku suda, te da će žalba uslijediti nakon što dobije presudu s obrazloženjem u pisanom obliku.