Mogući ishodi

Mirjani Sanader prijeti rušenje potkrovlja ili kazna do 45 tisuća kuna

Bojana Mrvoš Pavić

Mirjana Sanader / Foto Arhiv NL

Mirjana Sanader / Foto Arhiv NL

U Ministarstvu graditeljstva zasad ne znaju je li obitelj Sanader podnijela zahtjev za legalizaciju



ZAGREB Dio dvoetažnog stana u vili u Kozarčevoj ulici, kojeg Mirjana Sanader Županijskom sudu nudi kao jamstvo za izlazak supruga Ive Sanadera iz zatvora, nije sagrađen s građevinskom dozvolom – utvrdio je USKOK. Riječ je o potkrovlju koje je naknadno, i bez dozvole, pretvoreno u stan.



Sloković: Kuća ima dozvole


Je li supruga bivšeg premijera Ive Sanadera podnijela zahtjev za legalizaciju bespravno dograđenog stana pokušali smo upitati i Sanaderovu odvjetnicu Jadranku Sloković.


– Mi govorimo o kući koja je izgrađena prije sto godina. Naravno da ima sve dozvole. Kako je uopće moguće da je u legalno izgrađenoj kući neki ilegalni stan. To su besmislice. Trebali bi to pitati sud kako je uopće izvukao takav zaključak. Inače, mi s novinarima ne razgovaramo, ništa osobno, tako smo ranije odlučili – rezignirano je kazala Sloković prekinuvši razgovor.





Na pitanje hoće li građevinska inspekcija izaći na teren i donijeti svoje rješenje o bespravno sagrađenoj građevini, iz Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja našem je listu odgovoreno kako će od USKOKA zatražiti dokumentaciju na uvid. »Kad utvrdimo o čemu se radi, postupat ćemo sukladno Zakonu o gradnji ili Zakonu o ozakonjenju nezakonito izgrađenih zgrada«, kratak je odgovor iz ministarstva na pitanje hoće li za tako sagrađeno potkrovlje biti naplaćena kazna ili će ono biti srušeno. Je li, moguće, obitelj Sanader za potkrovlje podnijela zahtjev za legalizaciju do zakonskog roka u lipnju 2013. godine, u ministarstvu za sada ne znaju.


Neslužbeno, moguće je nekoliko ishoda – ako je podnesen zahtjev za legalizaciju do navedenog roka, i on udovoljava propisanim uvjetima Zakona o ozakonjenju nezakonito izgrađenih zgrada, potkrovlje može biti legalizirano. Legalizacija je moguća i ako takav zahtjev nije podesen do 30. lipnja 2013. godine, već kasnije, no u tom slučaju inspekcija mora procijeniti je li ona moguća, i ako jest, biti će naplaćena puno skuplje negoli bi bila da je zahtjev stigao do kraja lipnja 2013. Ako legalizacija nije zatražena, inspekcija može donijeti dva rješenja – ili da potkrovlje sruši, ili pak da se investitoru, u ovom slučaju obitelji Sanader, naplati kazna za bespravnu gradnju. Prema Zakonu o gradnji, građenje bez dozvole, ili građenje koje nije u skladu s dozvolom, privatnog investitora može koštati 30.000 do 45.000 kuna kazne. Što će inspekcija na kraju odlučiti, u ministarstvu niti neslužbeno ne žele nagađati, napominjući kako sve ovisi o tome što zateknu na terenu.


B. MRVOŠ PAVIĆ


Mirjana Sanader