Supruga na klupi za svjedoke

Mirjana Sanader: Moj je suprug bio jako marljiv, a nije neobično da ima novca netko tko radi

Hina

Svi smo štedjeli i to je nešto što nam je uneseno u europski način življenja. Još sam i premalo uštedjela koliko sam zarađivala i na to sam jako ponosna. Osim toga, imali smo štednju sa strane za slučajeve bolesti i slično, kao i za djecu, objasnila je žena bivšeg premijera



ZAGREB Supruga bivšeg premijera i predsjednika HDZ-a Mirjana Sanader ponovila je na suđenju u slučaju Fimi media da su većinu obiteljske imovine i ušteđevinu ona i Ivo Sanader stekli radom u Austriji, dok je za polovinu umjetničke zbirke rekla da im je poklonjena.


»Zahvaljujem se što ste mi dozvolili da dokažem kako oni koji su oduzeli imovinu meni i mojoj djeci nisu bili u pravu«, kazala je Mirjana Sanader u sudnici zagrebačkog Županijskog suda.


Priču o stjecanju obiteljske imovine započela je doktoratom u Austriji koji su ona i Ivo Sanader još 1983. nostrificirali u Zagrebu.»Rečeno mi je da vještak nije vodio računa da smo 10 godina bili doktori znanosti prije 1992. kada smo se vratili u Hrvatsku. Osim toga, moj je suprug bio jako marljiv«, kazala je detaljno nabrajajući sve Sanaderove poslove u Austriji i Hrvatskoj kojima je, po vlastitom priznanju, do 1992. zaradio oko dva milijuna eura.

Sanader se, nakon što je u Austriji osnovao HDZ, po riječima njegove supruge, silno želi vratiti u Hrvatsku. »Imali smo kapital koji nam je u ratno vrijeme davao sigurnost. S tim smo se novcem služili dok nam ga tužilaštvo nije oduzelo, s obzirom da smo cijelo vrijeme imali primanja koja su odgovarala našem obrazovanju«, kazala je svjedokinja.


»Sve što nam je oduzeto smo zakonito stekli«, rekla je, dodajući da se o njihovoj obitelji sve znalo u javnosti, jer je »uspjeh teško podnošljiv«.Na pitanja o oročenih 220 tisuća kuna koje je, uz ušteđevinu u inozemstvu, držala na računu u Zagrebačkoj banci odgovorila je kako ne bi bilo ni banaka da ne postoji štednja.

»Svi smo štedjeli i to je nešto što nam je uneseno u europski način življenja. Još sam i premalo uštedjela koliko sam zarađivala i na to sam jako ponosna. Osim toga, imali smo štednju sa strane za slučajeve bolesti i slično, kao i za djecu. To je vidljivo i iz bankovnih izvadaka«, rekla je Mirjana Sanader.


Govoreći o zbirci umjetnina kazala je da je njen suprug još od mladosti pokazivao sklonost prema kolekcionarstvu. To mu je kasnije postala strast pa su prilikom selidbe u Hrvatsku samo slike morali prevoziti u dva kombija.


»Zahvaljujući poslovima i poznanstvima mogla bih reći da je pola zbirke poklonjeno od raznih ljudi. Prije svega od umjetnika, prijatelja i kolega, a neke je slike Ivo i sam kupovao. Kao povjesničarka umjetnosti upućena sam da procjena ne odgovara stvarnom stanju. Kolega možda, u svojoj želji da pomogne slučaju, nije uzeo u obzir da su mnoge slike kupljene prije više od 20 godina. Osim toga, vrijednost umjetnina raste i pada ovisno o kupovnoj moći stanovništva«, istaknula je svjedokinja.


Osim što je ponovila da nijednu nekretninu nisu kupili nakon 1994., Mirjana Sanader je rekla da nije bila u obiteljskoj kući u Kozarčevoj kada je bivši HDZ-ov rizničar Mladen Barišić njenom suprugu navodno donio 15 milijuna kuna izvučenih iz državnih institucija i tvrtki preko agencije Fimi media.


»Ne sjećam se da je Barišić kod nas dolazio sam. O tome najbolje podatke možete naći u policiji jer je ispred naše kuće danonoćno bila policija koja je kontrolirala sve koji su dolazili nama ili djeci«.Mirjana Sanader pritom nije željela odgovarati na pitanja Uskoka jer »nisu bili fer« pa su je, primjerice, tijekom jednog pretresa stana tražili da potpiše dokument na kojem je neistinito stajalo da je vlasnik nekretnine Sanader. Osim toga, tužiteljstvo je blokiralo račun njenoj kćeri otvoren kada je nedavno putovala u Keniju, čime su je »ugrozili«.


»Račun je odblokiran tek kada je odvjetnica Sloković (Jadranka) o tome progovorila pred novinarima. Zanima me kako je to moguće«, zapitala se svjedokinja.


Ustvrdila je i da se blokirana ušteđevina njenih kćeri skupljala od njihova rođenja te da im nikada nisu dali da podižu novac.


Prije svjedočenja Mirjana Sanader u sudnici je ispitan sudski vještak koji je zaključio da prema dostavljenoj dokumentaciji njen otac Ivo Šarić nije imao opravdanje za nedolazak na raspravu pa će ga idući ponedjeljak na sud dovesti policija.


Također, svjedočiti će i bivši ravnatelj policije Vladimir Faber koji bi trebao pobiti iskaz šefa Sanaderova osiguranja koji je kazao da Barišić nije mogao bez pregleda ulaziti u Sanaderov dom ili njegov ured u vladi.


Obrana se usprotivila Faberovom svjedočenju jer je smijenjen u vrijeme Sanaderova mandata.