Zagrebački gradonačelnik zasad neće obnašati dužnost

Milan Bandić izašao iz Remetinca: Ustavni sud mu vratio slobodu i jamčevinu od 15 milijuna kuna

Ana Raić Knežević

Snimio Denis LOVROVIĆ

Snimio Denis LOVROVIĆ

Županijski sud morat će još jednom odlučivati može li Milan Bandić, sad kad je opet na slobodi, obnašati dužnost gradonačelnika Zagreba



Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić večeras je izašao iz istražnog zatvora u Remetincu, a slijedom odluke Ustavnog suda koji je ukinuo tri odluke Županijskog suda iz ožujka Bandić će na slobodi i dalje imati zabranu obavljanja gradonačelničke dužnosti, doznaje se na Županijskom sudu.


Izlazeći iz zatvora oko 19,10 sati Bandić okupljenim novinarima nije davao nikakve izjave, samo je sjeo u automobil koji ga je čekao i krenuo prema gradu.


Sudac istrage Zdenko Posavec potvrdio je da je zatvoru u Remetincu, nakon što je proučio odluku Ustavnog suda, poslao dopis temeljem kojega je Bandić pušten na slobodu, jer u odluci Ustavnog suda piše da se “ima odmah pustiti na slobodu”.




Na tu odluku nema žalbe i ona je pravomoćna, a kako je Ustavni sud ukinuo tri odluke Županijskog suda iz ožujka na snazi ostaje odluka iz studenoga prošle godine kada je Bandiću omogućena obrana sa slobode, ali uz jamčevinu koja se sada iz proračuna vraća na sudski depozit te zabranu obavljanja dužnosti.


Ta je odluka bila na snazi sve do ožujka ove godine, kada je sudac istrage prihvatio prijedlog Uskoka i Bandića vratio u istražni zatvor, proširivši istragu u aferi Agram.


Milanu Bandiću povrijeđeno je pravo na slobodu. Učinio je to Županijski sud u Zagrebu kada je odlučio Bandića prije mjesec dana ponovno poslati u istražni zatvor jer je to tražio USKOK zbog sumnje da je pokušao utjecati na svjedokinju u istrazi i krivotvorio dokumentaciju o umjetninama. Taj zaključak Ustavni sud je donio prihvaćajući tužbe dvojice Bandićevih odvjetnika Marijana Hanžekovića i Krešimira Krsnika. 


Istovremeno, odlukom tog suda Bandiću je vraćeno 15 milijuna kuna jamčevine što mu je također oduzeto jer je boravkom na slobodi prekršio uvjete jamstva i ometao istragu. U pitanju je već poznati iznos što ga je kao kredit podigao odvjetnik Hanžeković. Taj novac po nalogu Ustavnog suda mora biti iz državnog proračuna odmah vraćen na depozitorni račun Županijskog suda u Zagrebu. 


Ostalo je otvoreno tek pitanje može li Bandić, sada ponovno kao slobodan čovjek, obnašati dužnost gradonačelnika. O tome će, ponovno po nalogu Ustavnog suda RH, Županijski sud morati još jednom odlučivati. Naime, kada je poslao Bandića natrag u Remetinec kako ne bi dalje ometao istragu, sudac je automatizmom ukinuo odluku svojih kolega iz vanraspravnog vijeća koji su taj isti dan zaključili kako Bandić može biti gradonačelnik, odnosno kako za to više ne mora postojati zabrana.  


U još jednom osebujnom tumačenju odredbi što tiču ljudskih prava, Ustavni sud je zaključio dvije bitne stvari. Prva se odnosi na određivanje istražnog zatvora Bandiću za pokušaj utjecaja na svjedoke, te krivotvorenje uz obrazloženje da je počinio novo kazneno djelo za koje se može izreći kazna do pet godina zatvora. No, kako nije u pitanju istovrsno kazneno djelo za koje je Bandić prvotno osumnjičen – zlouporaba položaja – tumačenje suca istrage da je Bandić prekršio odredbu prema kojoj se istražni zatvor određuje zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela, za Ustavni sud nije prihvatljiva. Ustavni suci se naime drže svog već ranije zauzetog stava da se ovaj razlog za određivanje istražnog zatvora mora odnositi isključivo na isto ili istovrsno kazneno djelo, kako bi se moglo tumačiti da ju je osumnjičena osoba prekršila. Jer u protivnom plastično oslikavaju ustavni suci, moglo bi se dogoditi da neki osumnjičenik za gospodarske malverzacije skrivi prometnu nesreću, te zbog tog »novog kaznenog djela« završi iza rešetaka. 

Drugi dio odluke Ustavnog suda odnosi se na jamčevinu što je Bandiću oduzeta jer je tijekom boravka na slobodi osumnjičen za nova nedjela. Ustavni suci podsjećaju kako je jamstvo, a u ovom slučaju 15 milijuna kuna iz džepa odvjetnika Hanžekovića, garancija da će se osumnjičenik uredno pojavljivati pred sudom, odnosno da se neće kriti ili pak pokušati pobjeći. Zato, stoji u odluci, jamčevina nije mogla biti ni oduzeta zbog činjenice da se Bandić našao pod novom istragom, jer »ponavljanje kaznenog djela« nije ni osnov za uplatu ili pak oduzimanje jamstva.


Kako je određujući istražni zatvor sudac istrage napisao da istovremeno ukida i jamčevinu i mjere opreza određene Bandiću, odnosno zabranu obavljanja gradonačelničke funkcije, a to ničim nije obrazložio, dok je istovremeno vanraspravno vijeće tog suda mjeru opreza ukinulo dozvolivši Bandiću da bude gradonačelnik, Ustavi sud poziva Županijski sud u Zagrebu da o tome donese novu odluku. U protivnom Bandićeva bi ljudska prava mogla ponovno biti povrijeđena.