Isključen tehnički uzrok

Metisov utovarivač je možda i namjerno zapaljen? ‘Nema logike, to nam je jedan od najstarijih strojeva’

Fiore Vežnaver

Foto Fiore Vežnaver

Foto Fiore Vežnaver



RIJEKA Policija je nakon obavljenog očevida objavila kako je isključen tehnički uzrok požara što je u ponedjeljak poslijepodne zahvatio radni stroj, utovarivač, u krugu tvrtke Metis na Kukuljanovu.


Policija zasad ne iznosi detalje, no ovakav rezultat očevida ne mora nužno značiti da je požar podmetnut, moguće je da se radi o nepažnji i nehatno izazvanom požaru.


– Ne vidim razlog zašto bi netko nešto namjerno učinio na tom utovarivaču. A nema ni neke logike, utovarivač ima 14 godina, to nam je jedan od najstarijih strojeva, a nije ni previše korišten, napomenuo je za naš list predsjednik Uprave Metisa Jerry Pajić, dodajući da zasad nije službeno obavješten o uzroku požara, već smo mu mi donijeli vijest da je tehnički faktor isključen.




U požaru je izgorjela kabina utovarivača »liebherr«, a oštećenja su nastala i na drugim dijelovima radnog stroja. Policija je objavila da se, prema prvim procjenama, šteta cijeni na nekoliko stotina tisuća kuna, no iz samog Metisa okvirna procjena štete je dosta manja, drže da bi se moglo raditi o šteti od dvadesetak tisuća eura.


Vatra na utovarivaču planula je oko 17 sati, nakon završetka radnog vremena. Požar na radnom stroju planuo je dok se on nalazio na otvorenom, na platou uz željezni otpad, tako da ipak nije bilo opasnosti da se vatra proširi. Alarmirani su i vatrogasci Javne vatrogasne postrojbe Grada Rijeke, no do njihovog dolaska radnici Metisa su sami uspjeli pogasiti požar, tako da su vatrogasci prekontrolirali prijeti li i dalje opasnost od vatre. U Metisu su nakon nemilog događaja vjerovali da je požar zacijelo prouzročen kvarom na električnim instalacijama, no policijski očevid je donio drugi rezultat.