Niz razbojstava

Maskirani Matuljac pljačkao pumpe: U pohode išao s pištoljem i papirom s natpisom – “ovo je pljačka”

Slavica Kleva

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler

Ribarić je osumnjičen za četiri razbojstva tijekom svibnja i lipnja ove godine, u kojima se domogao više od 60 tisuća kuna. Određen mu je jednomjesečni zatvor



RIJEKA U istražni zatvor jučer je prepraćen 45-godišnji Renato Ribarić iz Matulja, osnovano osumnjičen za četiri kaznena djela razbojstva. Sumnja se da je 15. svibnja u Matuljima oko 3.30 sati ušao u prostorije benzinske crpke Petrol pa maskiran najlonskom čarapom preko glave uz prijetnju pištoljem zaposleniku pružio papir na kojem je bilo ispisano »Ovo je pljačka«. Zbog straha, zaposlenik je otišao do blagajne i predao mu papirnati novac, ukupno više od dvije tisuće kuna. Prodavač je novac stavio u plastičnu vrećicu i predao je osumnjičenom koji je nakon toga pobjegao u obližnju šumu.


Drugo razbojstvo sumnja se da je počinio 1. lipnja. Opet se vratio u benzinsku crpku Petrol u Matuljima, maskiran čarapom preko glave, ovaj puta je maskirao čarapom i pištolj, pa ponovo predao papir na kojem je pisalo »Ovo je pljačka«. Zaposlenik i njegova kolegica otvorili su blagajnu i u pripremljenu vrećicu stavili više od osam tisuća kuna. Osumnjičeni Ribarić ponovo se nakon pljačke dao u bijeg.Tereti ga se i za razbojstvo počinjeno 19. lipnja, kada je u Cerniku zaposleniku trgovine uz benzinsku crpku priprijetio pištoljem. I njemu je predočio papir na kojem je pisalo »Ovo je pljačka«, obrativši se riječima: »Daj pare i eure«. Prodavač mu je predao oko 2.200 kuna u pripremljenu plastičnu vrećicu, a Ribarić je pobjegao. Prije nekoliko dana, 20. lipnja, Ribarić je na isti način opljačkao benzinsku crpku Petrol u Jurdanima. Zamaskiran najlon čarapom preko glave i navučenom šiltericom uperio je u zaposlenika pištolj oko 3 sata kazavši mu »Ovo je pljačka, daj pare i one eure iz donje ladice«. Zaposlenik, u strahu za život, predao mu je iz blagajne sveukupno oko 50 tisuća kuna, nakon čega je osumnjičenik pobjegao.Sutkinja istrage Ksenija Zorc odredila je osumnjičenom Ribariću, koji je prepraćen uz branitelja Klaudija Deklevu, jednomjesečni istražni zatvor, uz mogućnost izlaska iz zatvora uz uplatu jamstva u visini od 30 tisuća kuna. No, u ovom trenutku zbog opasnosti od ponavljanja djela istražni zatvor je na prijedlog tužitelja sutkinja istrage i usvojila.

O događaju se oglasila i Policijska uprava primorsko-goranska koja je potvrdila da su policijski službenici Policijske postaje Opatija u suradnji sa službenicima Treće policijske postaje i Službom općeg kriminaliteta proveli kriminalističko istraživanje nad 45-godišnjakom zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela razbojstva. Sumnjiči se da je tijekom svibnja i lipnja ove godine u benzinskim postajama na području Matulja i Cernika počinio četiri kaznena djela, s ukupnom materijalnom štetom koja se procjenjuje na više od 60 tisuća kuna, a kaznenim djelima oštećene su dvije tvrtke. Dio otuđenog novca je pronađen kod osumnjičenika, stoji u policijskom priopćenju.