Treća presuda

Marku Nikoliću 12 godina zbog pomaganja u ubojstvu Vjeke Sliška

Hina

Presuda mu je izrečena u odsutnosti jer se kao jedno od najdugovječnijih lica s tjeralice navodno skriva u Južnoj Americi



ZAGREB – Marko Nikolić zvan Markoni danas je na zagrebačkom Županijskom sudu nepravomoćno osuđen na 12 godina zatvora za pomaganje u ubojstvu Vjeke Sliška, nakon što je u ranijim postupcima osuđen, a potom i oslobođen kao supočinitelj brutalnog zločina koji se u proljeće 2001. dogodio u središtu Zagreba.


Današnjom presudom Nikolić je proglašen krivim za pomaganje u ubojstvu, a presuda mu je izrečena u odsutnosti jer se kao jedno od najdugovječnijih lica s tjeralice navodno skriva u Južnoj Americi.


Po riječima sutkinje Sanja Mazalin, tijekom novog suđenja nedvojbeno je utvrđeno da je Nikolić pomogao drugom pomagaču Samiru Ivoševiću i Sliškovu egzekutoru Jamesu Cappiau, kojega je zatim likvidirao Sliškov tjelesni čuvar Ivica Bertić. Bertić i Ivošević zbog svojih su nedjela već godinama pravomoćno osuđeni.


»Više od 130 svjedoka te brojni vještaci potvrdili su da je atentat na Sliška bio pomno i pažljivo organiziran«, kazala je sutkinja. Dodala je da je nove elemente u slučaj, koji su doveli do ublažavanja optužnice, unijelo ispitivanje nizozemskog policajca kojega su tijekom ovog suđenja, za razliku od ranijih postupaka, izravno ispitivali i Nikolićevi odvjetnici.Iz obrazloženja presude otkriveno je i da je Nikolić imao dva identiteta i dvije legalno izdane osobne iskaznice, kao i da je bijeg nakon zločina najavio tijekom drugog sudskog postupka. Pred Općinskim sudom u Velikoj Gorici on je, naime, izjavio da ne može doći na iduću raspravu jer ide na ekspediciju za Venezuelu. Sve to, kao i činjenica da je prije Sliškova ubojstva kupio zrakoplovnu kartu pokazuje da je planirao bijeg iz Hrvatske u koju se nikada nije vratio, kazala je sutkinja.

Sliško, navodni šef jednog od zagrebačkih mafijaških klanova ubijen je 22. ožujka 2001. usred dana u središtu Zagreba, nedaleko Cvjetnog trga, a naručitelj njegova ubojstva do danas nije otkriven.


Prvostupanjsku presudu s kraja 2002. kojom je Nikolić osuđen na 30 godina, Vrhovni je sud ukinuo, ocjenivši kako nije do kraja rasvijetljeno je li on bio pomagač ili supočinitelj, dok je u drugom suđenju oslobođen krivnje.