Korupcijska afera "Dubai"

Markaču 2 godine zatvora, Vukoji i Sičaji uvjetne kazne; oduzeto im 35.000 eura mita

Ana Raić Knežević

Osim toga, ukoliko ova presuda Županijskog suda u Zagrebu postane pravomoćna, Markač pet godina neće smjeti raditi u državnoj službi



ZAGREB Korupcijska afera “Dubai” dobila je svoj drugi sudski epilog, trojica poreznika Zdravko Markač, Ranko Vukoja i Željko Sičaja, proglašeni su krivima te im je oduzeto 35.000 eura mita, što su ih uzeli od privatnog poduzetnika Denisa Dorčića da progledaju kroz prste njegovim tvrtkama tijekom poreznog nadzora.


Novac je Vukoja preuzeo u veljači 2009. godine te ga podijelio s Markačem. Markač je kažnjen s dvije godine zatvora zbog primanja mita, dok su Vukoja i Sičaja koji su mu u tome pomogli dobili uvjetne osude.


Te kazne niže su od onih što su im izrečene u prvom postupku, a znatno je niži i iznos što je Markaču dodatno oduzet, jer nije mogao potvrditi porijeklo imovine.




Riječ je o tzv. proširenom oduzimanju nezakonito stečene imovine pa je Markač ostao bez nešto više od 9.000 kuna, dok je njegovoj majci Štefaniji oduzeto nešto više od milijun kuna vrijedne imovine.


Osim toga, ukoliko ova presuda Županijskog suda u Zagrebu postane pravomoćna, Markač pet godina neće smjeti raditi u državnoj službi.