Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
20. listopada 2018.
Počelo suđenje

Marijan Živković pred sudom zbog razbijanja dvojezične ploče u Vukovaru: Ne osjećam se krivim!

Foto D. LOVROVIĆ
Foto D. LOVROVIĆ
Autor:
Objavljeno: 29. rujan 2015. u 17:11 2015-09-29T17:11:24+02:00

"Jel' se ovako nešto može događat' u Vukovaru? Tko je porušio grad, tko je ubio narod, tko mi je ubio dva sina? I sad oni postavljaju dvojezične table", zaključio je potreseno Živković

VUKOVAR - Glavna rasprava protiv 76-godišnjeg Vukovarca Marijana Živkovića zbog razbijanja dvojezične ploče na zgradi vukovarske Policijske postaje 2. rujna 2013. počela je u utorak na Općinskome sudu u Vukovaru pod predsjedanjem sutkinje Mire Rajš.

Ploča je razbijena dan nakon što su u Vukovaru počeli veliki prosvjedi protiv postavljanja dvojezičnih ploča na javne ustanove u gradu.

Državno odvjetništvo tereti Živkovića za "uništavanje tuđe stvari iz mržnje i odbojnosti, prisile prema službenim osobama i izazivanja nereda", zbog čega mu prijeti višegodišnja zatvorska kazna.

"Ne osjećam se krivim i ne znam tko bi me priveo i zatvorio", izjavio je novinarima nakon današnjeg suđenja Živković, dodajući da su dvojezočne ploče stavljene "protuustavno i protuzakonito, i to po noći".

"Mi demokrati i Hrvati pravi radimo po danu, ne bojimo se nikoga, niti se nas tko treba bojati", rekao je Živković i podsjetio kako je dan prije javno najavio da će razbiti ploču ako se postavi.

"Jel' se ovako nešto može događat' u Vukovaru? Tko je porušio grad, tko je ubio narod, tko mi je ubio dva sina? I sad oni postavljaju dvojezične table", zaključio je potreseno Živković.

U izjavi medijima Živkovićev odvjetnik Emil Mitrovski rekao je da je obrana sudu predložila svoje dokaze, o čemu nije mogao više govoriti, ali očekuje da bi se postupak mogao završiti u sljedećih mjesec, dva. "Obrana će dokazati kako nijedno kazneno djelo ne stoji", zaključio je Mitrovski.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka