Ipak iznijela obranu

Marija Šola odbacila sve što joj Uskok stavlja na teret: “Nisam sama čitala ni pisala svoju e-poštu, to su radile tajnice”

Hina

Luka Stanzl/PIXSELL

Luka Stanzl/PIXSELL

Sve su se odluke, ispričala je, donosile na sjednicama uprave bake, a zapisnike su potpisivali svi članovi. Sve odluke bile su kolektivne, a nije točno da je bilo formalnih i neformalnih sjednica, kazala je Šola



Marija Šola, glavna optuženica za nezakonito plasiranja više od 280 milijuna kuna iz Karlovačke banke, u svojoj je obrani u utorak ponovno odbacila sve Uskokove optužbe navodeći da se kroz cijelu optužnicu provlače neistinite tvrdnje te da je tužiteljstvo izostavilo sve dokaze koji njoj i njenim suoptuženicima idu u prilog.


Iako su na suđenju u utorak trebali biti ispitani prvi svjedoci Marija Šola neočekivano je najavila iznošenje svoje obrane na koju ju je, kako je kazala, potaknuo uvodni govor tužiteljstva u kojem je “iz konteksta izvučena” rečenica njena sina: “Što će ti novac kada imaš banku”. Šola je kazala da je riječ o korespondenciji poslovnih partnera koja, kako tvrdi, znači da je “za investicijski posao uvijek potrebno imati podršku banke, a ne gotov novac”.


Kazala je i da je bila u šoku kada su je uhitili jer je bila poznata kao ugledna poduzetnica koja je radila u ukupno 16 banaka, a odluke u Karlovačkoj banci, kako kaže, nije mogla donositi sama.




Sve su se odluke, ispričala je, donosile na sjednicama uprave bake, a zapisnike su potpisivali svi članovi. Sve odluke bile su kolektivne, a nije točno da je bilo formalnih i neformalnih sjednica, kazala je Šola. Dodala je i da nije sama čitala i pisala svoju elektronsku poštu. Za nju bi to radile tajnice koje bi joj ‘isprintale’ e-mailove, a ona bi, kako je kazala, na papiru dopisivala odgovore koje su tajnice potom prepisivale i slale.


U petak, 21. travnja na ovom bi suđenju trebalo biti ispitano prvih dvoje od ukupno 140 svjedoka čijim iskazima tužiteljstvo planira dokazati navode iz optužnice potvrđene u travnju prošle godine.


Uskokova tužiteljica Danijela Raspović Tomac ustvrdila je na početku suđenja da je prvooptužena Marija Šola, od svibnja 2007. do ožujka 2013. povezala svoje sinove Sandija, Petra i Tomislava “u namjeri da sebi i drugima pribave veliku imovinsku dobit”. Pritom su, dodala je, sredstva banke koristili za financiranje svojih osobnih projekata.


Uz poznatu poduzetnicu i stečajnu upraviteljicu više tvrtki te njenih sinova od kojih je najpoznatiji Sandi, bivši predsjednik Uprave Karlovačke banke i predsjednik Hrvatskog rukometnog saveza, optužnicom su obuhvaćeni poduzetnik Drago Brekalo, bivša članica uprave Karlovačke banke Marijana Trpčić Reškovac, bivši direktor Sektora kreditno-garantnih poslova Karlovačke banke Josip Kovač, bivši predsjednik uprave Dalekovoda Luka Miličić te poznati neurokirurg Josip Paladino.