Istražno ročište

Marihuana kao lijek: Huanito Luksetić opovrgnuo davanje droge drugima na korištenje

Hina

M. Gracin

M. Gracin

Nakon izlaska s istražnog ročišta, zatvorenog za javnost, Luksetić i njegov branitelj su izvijestili novinare da je Luksetić odbacio ove optužbe jer da nije nikada nudio ni prodavao drogu drugima. Sumnjiči ga se da je marihuanu koju je uzgajao u svom vrtu davao na korištenje prijatelju koji mu je pomagao u vrtlarskim poslovima



RIJEKA – Huanito Luksetić (37), kojeg se tereti da je u vrtu svoje kuće na Bregima na obroncima Učke iznad Opatije uzgajao stabljike marihuane, u petak je na ispitivanju u riječkome državnom odvjetništvu opovrgnuo da je drugima davao drogu na korištenje.


Nakon izlaska s istražnog ročišta, zatvorenog za javnost, Luksetić i njegov branitelj su izvijestili novinare da je Luksetić odbacio ove optužbe jer da nije nikada nudio ni prodavao drogu drugima. Sumnjiči ga se da je marihuanu koju je uzgajao u svom vrtu davao na korištenje prijatelju koji mu je pomagao u vrtlarskim poslovima.


Tijekom privođenja, krajem listopada 2014. godine pronađeno je oko 22 kilograma marihuane u vrtu, plastenicima te pohranjeno u vrećama. Luksetić je zadržan u istražnom zatvoru a u svojoj obrani je tvrdio da marihuanu koristi za proizvodnju ljekovitog ulja i drugih pripravaka za liječenje svoje bolesti, multiple skleroze.




Tvrdio je da mu nisu pomagali ni jedna vrsta konvencionalnih niti alternativnih lijekova dok nije doznao o ljekovitim svojstvima marihuane, pokušao se služiti njome nakon čega se, kako navodi, njegovo zdravstveno stanje znatno poboljšalo. Gotovo svi simptomi multiple skleroze, koji su mu onemogućavali normalan život, nestali su, isticao je. Iz istražnog zatvora je izašao jer je uplatio jamčevinu od 70.000 kuna. Tijekom istrage su sumnje da je uzgajao marihuanu proširene i na davanje droge drugima na korištenje, o čemu je ispitan danas.


Nakon izlaska s istražnog ročišta danas Luksetić je kazao da su mu mnogi ljudi pomagali pri fizičkim radovima, jer on nije bio u stanju obavljati sve poslove u vrtu i plastenicima. Kazao je da se u njegovom mjestu nije ni moglo sakriti čime se bavi, ističući da je vrt s indijskom konopljom bio udaljen samo desetak metara od glavne ceste.


Kazao je da mu je ekstrakt marihuane pomogao zdravstveno te da se osjećao »kao da se digao iz mrtvih«. Ustvrdio je da njegovi pripravci ne izazivaju ovisnost te da bi mogli biti velika nada za oboljele od multiple skleroze, ali i epilepsije te nekih drugih bolesti.


Rekao je da u protekla dva mjeseca, od privođenja i početka istrage, u kojima ne konzumira ekstrakt marihuane, počinje ponovno osjećati simptome bolesti te da su mu se vratili grčevi u nogama.Njegov branitelj, odvjetnik Vladimir Gredelj rekao je da Luksetiću država oduzima mogućnost liječenja te da se ponaša suprotno temeljnim ljudskim pravima. Luksetić samo pokušava spasiti vlastiti život i zdravlje a ovim postupkom se provodi nasilje nad njegovim zdravljem, ustvrdio je Gredelj. Kazao je da marihuana jest droga, ali da u ovom slučaju nije riječ o zlouporabi droge, nego da je u pitanju lijek.

Gredelj je izrazio uvjerenje da će se Luksetića osloboditi svih sumnji. Smatra da bi se uzgoj indijske konoplje u medicinske svrhe trebao legalizirati u Hrvatskoj, uz pojačanu kontrolu takve proizvodnje.