Suđenje u Osijeku

Mamić: SDP je donio odluku da se makne 100 podupiratelja HDZ-a. Ako sam ja optužen, zašto nije Modrić

Hina

Veljko Miljević i Zdravko Mamić / Photo: Davor Javorovic/PIXSELL

Veljko Miljević i Zdravko Mamić / Photo: Davor Javorovic/PIXSELL

Zapitao je kako je oštetio »Dinamo«, ako je prodajom igrača u inozemstvo klubu priskrbio 2,5 milijarde kuna, a na podjelu transfera Modrića i Lovrena »Dinamo« je platio 20 milijuna kuna poreza i prireza u državni proračun



Bivši čelnik NK dinama Zdravko Mamić, kojemu se na osječkom Županijskom sudu uz još trojicu okrivljnika sudi za izvlaćenje novca iz toga kluba, u utorak je u svojoj obrani ustvrdio da nije kriv te poručio da je žrtva sramotnog, kosnturiranog političkog procesa, u kojem je upotrijebljen »cijeli hrvatski sustav i novac poreznih obveznika«.


Iznoseći svoju obranu Mamić je kazao da želi upozoriti na sve nezakonitosti koje je Uskok napravio kako bi konstruirao optužbnicu proitiv njega, koju je nazvao političkim pamfletom i najobičnijom konstrukcijom.


Ustvrdio je da je njegov predmet delegiran iz Zagreba u Osijek jer je u dobrim odnosima s predsjednikom zagrebačkog Županijskog suda u Zagrebu, ali bez ikakvih dokaza te da je optužnicu je sastavio i potpisao neovlašteni tužitelj Sven Mišković, o čemu je dobio više mišljenja pravnih stručnjaka.




Odbacio je optužbe da je oštetio »Dinamo» ocijenivši da bi, ako postoji kazneno djelo, na optuženičkoj klupi trebali biti i Luka Modrić i Dejan Lovren.


»Ako smo učinili kazneno djelo, učinili smo ga zajedno, ali kaznenog djela ovdje nema, Ne znam što ja radim ovdje, ako njih nema, ali ja sam sretan što oni nisu ovdje, već što igraju i treniraju«, istaknuo je Mamić.


Govoreći o spornim aneksima ugovora o podjeli transfera s Lukom Modrićem Mamić je kazao kako je s Modrićem potpisan profesionalni ugovor 2004. godine, a odmah je potpisan i aneks pa još jedan 2005. godine. Ustvrdio je kako je 26 travnja 2008. potpisan transfer Modrića u enegleski klub »Tottenam«, a tri dana poslije potpisan je još jedan sporazum o podjeli transfera, temeljem aneksa iz 2005. godine.


»Kada smo u izvornom aneksu vidjeli da se novac iz transfera uplaćuje u inozemstvo, Modrić i ja smo se dogovorili da se prvi puta u povijesti novac od transfera uplaućuje u Hrvatsku i dao sam nalog Damiru Vrbanoviću i tajnici Vlatki Peras da se to tako i provede«, kazao je Mamić.


Ustvrdio je da je početkom siječnja 2007. s majkom Dejana Lovrena, Silvom Lovren, ispregovarao ugovor i aneks ugovora o podjeli transfera za toga igrača.


»Kao i kod Modrića napravio sam istu stvar, prije Lovrenovog odlaska u inozemstvo, rekao sam Vrbanovića da novac od transfera mora biti uplaćen u Hrvatskoj i da se mora napraviti novi aneks, što je tajnica i napravila, a Uskok manipulira tvrdnjama da je aneks antidatiran«, kazao je Mamić.


Govoreći o različtim iskazima Modrića i Lovrena u istrazi i tijekom suđenja Mamić je ustvrdio da su Modrić, Lovren i drugi svjedoci imali ne smo pravo, nego i obvezu, na sudu govoriti istinu.


»Jedino je ovdje izgovorena istina vjerodostojna pa makar bila potpuno suprotna ranijim iskazima u Uskoku«, zaključio je Mamić.


Zapitao je kako je oštetio »Dinamo«, ako je prodajom igrača u inozemstvo klubu priskrbio 2,5 milijarde kuna, a na podjelu transfera Modrića i Lovrena »Dinamo« je platio 20 milijuna kuna poreza i prireza u državni proračun. Podsjetio je i da je skupština kluba donijela odluku u kojoj odobrava podjelu transfera između Dinama te Modrića i Lovrena te pozajmice koje su davane Zoranu Mamiću i drugim zaposlenicima kluba.


Govoreći o zlouporabama tijekom ovoga postupka ustvrdio je da je »na predsjedništvu SDP-a donesena odluka da se sa scene treba maknuti 100 podupiratelja HDZ-a«, među kojima je i on te da »raspolaže podacima da su predstavnici Državnog odvjetništva od SOA-e tražili analitičku obradu svjedoka«.


Završavajući jednosatnu obranu ponovio je da nije kriv te rekao da stoji na dispoziciji sudskom vijeću i braniteljima, da neće odgovarati na pitanja »neovalštenih tužitelja«, jer bi im time dao legitimitet, a to ne želi.


Mamić se ispričao sudskom vijeću za nekorektno ponašanje u sudnci, zbog čega je 1. rujna prošle godine udaljen do okončanja dokaznog postupka.


»Znam da sam pogriješio, ali me pokušajte shvatiti, jer tanka je linija između slobode i nekoliko godina zatvora. Zaluženo sam dobio sankciju, ali nije mi se smjelo zabraniti ulazak u zgradu suda, jer sam imao sam pravo biti u zgradi i u stankama se konzultirati s braniteljima i davati im upute pa smatram da mi je tako uskraćeno pravo na pravičnu obranu«, ocijenio je Mamić.


Prvokrivljeni poreznik Milan Pernar u svojoj je obrani također ponovio da nije kriv te da s indignacijom odbacuje sve optužbe.


Kazao je kako je točno je da je 2012. provodio porezni nadzor nad Zoranom Mamićem, pri čemu se stalno usugalašavao sa svojim nadređenima, ali da kategorički tvrdi Zorana Mamić na njega nije vršio pritsak niti je od njega primio mito kako bi mu pogodvao u poreznom nadzoru.


U nastavku suđenja očekuje se iznođenje obrane bivšeg Dinamovog direktora Damira Vrbanovića, dok se Zoran Mamić nije pojavio na početku suđenja, a njegova obrana je izvijestila kako je na putu prema Osijeku.


Zdravku Mamiću, njegovom bratu Zoranu, bivšem direktoru »Dinama« Damiru Vrbanoviću te porezniku Milanu Pernaru u Osijeku se, od travnja prošle godine, sudi zbog optužbi da su NK »Dinamo«, izvlačenjem novca, oštetili za nešto manje od 116 milijuna kuna, a državni proračun za barem 12,2 milijuna kuna neobračunatog i neplaćenog poreza i prireza.