Stigli ga grijesi iz ranijih godina

Malverzacije s računima: Bivšem direktoru bakarskog hotela 15 mjeseci zatvora

Fiore Vežnaver

Kao direktor bakarskog hotela, Goran Šafar je fiktivnim i »napuhanim« računima izvlačio korist za svoju privatnu tvrtku, preko koje je naručivao robu i usluge za hotel



RIJEKA » Goran Šafar iz Rijeke, bivši direktor Hotela Jadran-Bakar, osuđen je na godinu i tri mjeseca zatvora zbog zloporabe položaja i ovlasti te krivotvorenje službene isprave. K tome, dužan je na ime koristi ostvarene financijskim malverzacijama platiti oko 262 tisuće kuna. Presuda je to koju je donijelo vijeće riječkog Županijskog suda, kojem je predsjedala sutkinja Jesenka Kovačić.



Zbog nedostatka dokaza, drugookrivljeni Davor Piacun iz Rijeke oslobođen je optužbe za pomaganje Šafaru u dvama kaznenim djelima. Sud nije našao dovoljno dokaza da se drugooptuženi Piacun osudi za pomaganje u makinacijama, ocijenjeno je da kod njega nije postojala svijest o tome da je sastavljao lažne račune. Nije znao ni razliku između ulaznih i izlaznih računa, onih koji su prefakturirani. Inače, Piacun nije tada ni bio djelatnik Tarsaticacorpa, nekad je radio u toj tvrtki, ali je pomagao Šafaru sastavljajući račune.





   Šafar je oglašen krivim za makinacije što datiraju od siječnja 2008. do rujna 2009. godine, a posljedica su sukoba interesa, odnosno činjenice da je bio direktor dviju tvrtki od kojih je jedna bila njegova privatna, što je česta hrvatska praksa. Kao direktor bakarskog hotela, počinio je malverzacije u kojima je, temeljem fiktivnih i »napuhanih« računa, korist izvukla njegova privatna tvrtka Tarsaticacorp, čiji je osnivač i direktor. Umjesto izravnih narudžbi za hotel, robu i usluge naručivao je putem svoje tvrtke. Davao je naloge Piacunu koji bi zatim sačinjavao lažne i »napuhane« fakture Tarsaticacorpa. Šafar bi poslije kao direktor hotela na tim računima svojim potpisom ovjerio da su radovi izvedeni i roba primljena, bez potrebne prateće dokumentacije. Temeljem takvih računa Hotel Jadran-Bakar je neosnovano isplatio Tarsaticacorpu na ime radova i usluga najmanje 199 tisuća kuna, a na ime isporučene robe najmanje 57 tisuća kuna više no što je trebalo.


   Šafar je oglašen krivim i zbog toga što je Visa karticom hotela podmirio račun od oko 6.000 kuna na ime servisiranja i kupljenih dijelova za Renault Kangoo u vlasništvu njegove privatne tvrtke. Goran Šafar izostao je s objave presude, ali nije ni bio obavezan doći.