Dvije pljačke u četiri dana

Malinska na meti pljačkaša turističkih agencija

Fiore Vežnaver

Foto M. Trinajstić

Foto M. Trinajstić

Naoružani maskirani razbojnik uletio je u agenciju oko 20 sati, oteo utržak i trkom pobjegao. Sve se dogodilo tek nekoliko stotina metara  od mjesta gdje je identičan oružani prepad izveden tri dana ranije



MALINSKA  Malinska se, prema svemu sudeći, našla na meti pljačkaša koji su se namjerili na tamošnje turističke agencije. Samo tri dana nakon što je oružano razbojstvo izvedeno u turističkoj agenciji »Olivari«, u srijedu navečer orobljena je i malinskarska agencija i mjenjačnica »Apolinar«, udaljena tek nekoliko stotina metara od prve mete prepada.


Petnaestak minuta nakon 20 sati u agenciju »Apolinar« upao je razbojnik maskiran kapom i maramom te zaprijetio pištoljem. Pred očima triju prestravljenih djelatnica uspio je oteti utržak »težak« desetak tisuća eura. Pljačkaš se  nakon brzog  oružanog prepada u turističkoj  agenciji dao u bijeg u smjeru obližnje benzinske postaje, gdje mu se gubi trag.


Loš potez


–  Sve se dogodilo u samo tridesetak sekundi – prenio nam je jučer suprug vlasnice  turističke agencije koja je na isti način opljačkana prije samo dvije godine.




– Maskirani muškarac je iznenada  upao u prostor agencije te se, uz prijetnju pištoljem, zavukao iza pulta odakle je u hipu, pred zaposlenicama, iz kase uzeo novac, prenosi nam naš sugovornik od kojeg smo doznali kako pljačkaša u njegovoj nečasnoj nakani nije omelo niti to što ga je po njegovu ulasku u agenciju  supruga našega sugovornika mahinalno pogodila knjigom.


– Bio je to loš potez koji, na sreću, nije rezultirao većim zlom – ustvrdio je suprug vlasnice agencije koja je, upravo nakon prethodne pljačke izvedene 2013. godine, opremljena sustavom videonadzora. Možda bi upravo nadzorne kamere policiji  sada mogle pomoći u raskrinkavanju i pronalasku počinitelja ovog oružanog prepada, no to tek treba vidjeti. 


Policija  je odmah nakon  dojave o prepadu u turističkoj agenciji  postavila blokadne punktove na glavnim raskrižjima na otoku Krku, blokiran je i Krčki most. Vjeruje se zato da počinitelji nisu napustili otok iste večeri. No, unatoč intenzivnoj potrazi i radu na slučaju, zasad nema naznaka da je policija ušla u trag razbojniku.


U međuvremenu, policija već nekoliko dana nastoji ući u trag pljačkašima koji su u nedjelju navečer izveli oružani prepad u  poslovnici putničke agencije »Olivari« u Malinskoj, smještenoj u prizemlju stambeno-poslovnog kompleksa. I tada je oteta veća svota novca.


Ništa slučajno


To razbojstvo, sudeći po tvrdnjama upućenih u slučaj, dosta podsjeća na dva nedavna oružana prepada u Istri –  ono prije petnaestak dana  na recepciji hotela Materada u Poreču, te prepad u mjenjačnici na recepciji  autokampa Valkanela u Funtani – kada su po dvojica maskiranih pljačkaša stigla i otišla na motociklima.


– Po informacijama što su doprle do mene, prepad u »Olivariju« izvela su dvojica koja su se pojavila i nestala na motociklima, kao i u slučaju u Poreču. To razbojstvo se dogodilo otprilike u isto vrijeme kao i ovo u »Apolinaru«, oko 20 sati, priča nam Krčanin upoznat s događajem, koji je želio ostati anoniman.


– Koliko sam čuo, oteta je veća svota novca. Izgleda da su razbojnici došli do saznanja da putničke agencije i mjenjačnice u njima dobro rade, da imaju veći obrtaj novca, pa samim i veće svote koje drže za rad  u poslovnicama. Oba prepada u Malinskoj dogodila su se približno u isto vrijeme, oko 20 sati, što također vjerojatno nije slučajno. Razbojnici su očito ocijenili da je najbolje tada doći i oteti cjelodnevni utržak. Možda računaju i da će se lakše izgubiti i sakriti trag baš za sumraka, kazao nam je Krčanin, dobar poznavatelj prilika. Dodaje kako je moguće da su isti ljudi izveli oba malinskarska prepada, ali i ne mora biti tako.