Suđenje za organiziranje prostitucije u noćnom klubu u Plovaniji

Makroima s otoka Krka još se neće suditi

Fiore Vežnaver

Za podvođenje i udruživanje za počinjenje kaznenih djela optuženi su Bojan Mladenović (42) iz Stare Baške (otok Krk), Zoran Žic (41) iz Punta (Krk), Željko Kovačević (43) iz Krka, Josip Lukić (39) iz Rijeke i Nenad Kovačević (36) iz Stare Baške. Mladenović je svojedobno bio općinski vijećnik i član Općinskog poglavarstva u Puntu, a Željko Kovačević je bivši policajac



RIJEKA Zbog izostanka jednog od optuženih, kojemu se nije uspjelo uručiti sudski poziv, u riječkom Županijskom sudu odgođeno je pripremno ročište u sudskom procesu petorici optuženih da su bili članovi grupe koja je otvorila, vodila i radila u organizaciji noćnog kluba u Plovaniji u kojoj su se prostituirale djevojke. Za podvođenje i udruživanje za počinjenje kaznenih djela optuženi su Bojan Mladenović (42) iz Stare Baške (otok Krk), Zoran Žic (41) iz Punta (Krk), Željko Kovačević (43) iz Krka, Josip Lukić (39) iz Rijeke i Nenad Kovačević (36) iz Stare Baške. Mladenović i Žic terete se i za kazneno djelo međunarodne prostitucije, da su vrbovali i poticali na pružanje seksualnih usluga radi zarade i djevojke koje nisu iz Hrvatske. Sljedeće ročište zakazano je za mjesec dana.


Optužnicom USKOK-a Bojan Mladenović se tereti da je oko sebe okupio i organizirao u zajedničko djelovanje četvoricu suoptuženih, a sa Žicom i Željkom Kovačevićem i otvorio noćni klub »Route 69« u Plovaniji. Redovna i legalna djelatnost kluba bila je paravan za situaciju da su u sobama smjestili veći broj djevojka spremnih da se prostituiraju, uglavnom stranih državljanki.  Njihov dolazak iz Srbije i zemalja Europske unije u Hrvatsku organizirali su, tvrdi USKOK, Mladenović i Žic posredstvom još grupe ljudi koji nisu u optužnici, obećavajući im zaradu do 15 tisuća eura mjesečno. U optužnici se navodi desetak imena i prezimena djevojaka, među kojima su Čehinje, te još niz  onih kojima se zna samo »umjetničko ime«. Dvojica Kovačevića, Žic i Lukić bili su, smatra USKOK, zaduženi za vrbovanje djevojaka, njihovo odvođenje vozilima,  osiguranje i prihvat korisnika seksualnih usluga. Cijena usluge bila je 150 eura za sat, a 100 eura za pola sata uživanja s jednom od djevojaka s liste. One su i naplaćivale uslugu, a oni željni takve zabave imali su i obvezu plaćanja dvaju pića u iznosu od 50 eura te korištenja i plaćanja drugih usluga koje je nudio klub, kao što je, primjerice, jacuzzi. Mjesečna zarada optuženih iznosila je najmanje 300 tisuća kuna, tvrdi USKOK. 


Mladenović je svojedobno bio općinski vijećnik i član Općinskog poglavarstva u Puntu, a Željko Kovačević je bivši policajac.