Mađarski poduzetnik tuži kompanjona za prevaru

Majkić: Nisam vjerovao da će mi dugogodišnji prijatelj ovo prirediti…

Fiore Vežnaver

Procijenio sam da nekretnina koju je Mocsari svojedobno platio 40 tisuća eura, vrijedi 1,1 milijuna kuna, kazao je Majkić, no njegov bivši kompanjon odlučno negira bilo kakvu suglasnost

RIJEKA Da sam imao zle namjere, mogao sam tu spornu parcelu na Lošinju, kao i onu u Ičićima, prodati već ranije i staviti novac u džep, ali mi to nikada nije palo na pamet. Nisam prekoračio ovlaštenja, za prodaju parcele imao sam dozvolu poslovnog partnera Norberta Mocsarija. »Između prijatelja ne treba sve biti napismeno«, rekao mi je jednom. Sporno je samo to što on smatra da je iznos kojeg sam ja platio za zemljište – milijun i sto tisuća kuna – premali. On traži da mu platim višestruko više. No, nisam vjerovao da će mi dugogodišnji prijatelj ovo prirediti, da će mi se za to suditi.  

    Izjavio je to jučer na početku suđenja u riječkom Županijskom sudu poduzetnik iz Malog Lošinja Dušan Majkić, koji se tereti da je kao ondašnji član uprave tvrtke »Budapesti Ingatlan« sa sjedištem u Zagrebu zlouporabio položaj, te makinacijom drugom članu uprave, Mađaru Norbertu Mocsariju, oduzeo skupo zemljište. 


Tužiteljstvo navodi da je Majkić iskoristio položaj člana uprave i ovlaštenja koja je imao te sastavio kupoprodajni ugovor kojim zemljište prodaje – sam sebi. Radi se o 4.800 četvornih metara zemljišta za koje je u kupoprodajnom ugovoru navedeno da je kupljeno za 1,1 milijun kuna. No, i taj kupoprodajni iznos koji je sam odredio platio je tek u travnju ove godine, praktički pred suđenje, mada ta kupoprodaja datira još iz ožujka 2011. godine.


   – Pitao sam Mocsarija mogu li prepisati parcelu na sebe, rekao je da je to u redu, naglasio je jučer u sudnici Majkić, objašnjavajući da je to bilo potrebno za realizaciju ideje za pokretanje biznisa na parceli koju tvrtka, na čijem su čelu bili on i Mađar, nije uspijevala prodati po dobroj cijeni. – Došao sam na ideju da podignem betonaru i pogon betonskih proizvoda, ali kada sam tražio kredit, banka je zahtijevala da budem vlasnik parcele i dam ju pod hipoteku. Mocsarijevu dozvolu da to učinim pretočio sam na papir, u ugovor. Procijenio sam da nekretnina koju je Mocsari svojedobno platio 40 tisuća eura vrijedi 1,1 milijuna kuna, kazao je Majkić. Suđenje je prekinuto i nastavit će se sredinom listopada, kako bi u međuvremenu sudski vještak utvrdio vrijednost nekretnine koju je Majkić prodao sam sebi.




– Nikada nije bilo govora o tome da se prepiše zemljište na Majkića, kategoričan je jučer bio u svom svjedočenju Mocsari, saslušan uz pomoć prevoditeljice.


   – U vrijeme kada je Majkić prebacio parcelu u svoje osobno vlasništvo ona je vrijedila milijun i pol eura. Mocsari, čije su tvrtke s Majkićem kao partnerom na Lošinju ranije izgradile dvije zgrade s apartmanima, ukazao je na činjenicu da je Majkić ušao u biznis s čovjekom koji mu je dvije godine prije no što mu je Majkić ukrao zemljište već spominjao mogućnost betonskog biznisa. – Ma, to je glupost – rekao mi je tada Majkić kada sam ga pitao za mišljenje. A sada betonara zarađuje na tom zemljištu, kazao je Mocsari.


   – Niz puta sam tražio od Majkića da riješimo pitanje zemljišta, da me isplati jer ono vrijedi mnogo više, no u zadnjem navratu mi je poručio neka idem na sud. Rekao je da je siguran da je sve napravio kako treba, da ću ostati bez novca i bez zemljišta. To me boli, zaključio je Mocsari.