Vozač priveden

Mađar koji je skrivio nesreću kod čvora Čavle još ne zna gdje je ukrcao Pakistance

Slavica Kleva

Foto Roni BRMALJ

Foto Roni BRMALJ

Mađar tvrdi da ga je za posao angažirala njemu nepoznata osoba, ali je otkrio da je otišao po kombi u Italiju. Nije znao objasniti gdje je pokupio Pakistance koji su prije ulaska u Hrvatsku boravili u Srbiji



RIJEKA Dežurnom sucu istrage Županijskog suda u Rijeci Dušku Tišmi doveden je Tibor Szekeres (47) iz Budimpešte pod sumnjom da je prekršio šengenski sporazum, točnije da je omogućio nezakoniti boravak u Republici Hrvatskoj stranim državljanima i time počinio kazneno djelo protuzakonitog ulaženja, kretanje i boravka u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici šengenskog sporazuma. Mađara je državna tužiteljica osumnjičila i za izazivanje prometne nesreće u kojoj je ozlijeđeno više osoba.


Podsjetimo, riječ je o teškoj prometnoj nesreći koju je Mađar skrivio na čvoru Čavli. Kombi kojem je upravljao Mađar prevrnuo se na bok i klizio po autocesti. Ozlijeđeno je dvanaestero ilegalaca, petero teže. Od troje kritičnih, jedan je i dalje zadržan u jedinici intenzivnog liječenja, dok su druga dvojica tijekom jučerašnjeg dana prebačena na odjel. Svi ostali ozlijeđeni imigranti se oporavljaju.  Neki su u međuvremenu otpušteni iz bolnice i sprovedeni u azil. 


Utvrdilo se da je riječ o stranim državljanima, Pakistancima, koji kod sebe nisu imali dokumente, a namjeravali su uz pomoć Mađara ilegalno prijeći državnu granicu.




Petero ozlijeđenih Pakistanaca koji su zadobili teške ozljede u prometnoj nesreći na čvoru Čavle i dalje su pod budnim okom liječnika u KBC-u. 


Mađarskog državljanina jučer je na tužilaštvu ispitala dežurna tužiteljica Općinskog državnog odvjetništva Sandra Čulinović Pintar i zatražila određivanje istražnog zatvora za osumnjičenog. Sudac je prijedlog i prihvatio, odredio je Mađaru jednomjesečni istražni zatvor zbog opasnosti od bijega te jamstvo od 80 tisuća kuna.


Mađar tvrdi da ga je za posao angažirala njemu nepoznata osoba, ali je otkrio da je otišao po kombi u Italiju. Nije znao objasniti gdje je pokupio Pakistance koji su prije ulaska u Hrvatsku boravili u Srbiji. Za sada nije utvrđeno koliko je Mađar trebao utržiti novca za prijevoz migranata.