Županijski sud

MONSTRUZAN SLUČAJ Riječanin optužen za incest: Godinama fizički i seksualno zlostavljao svoju kćer

Fiore Vežnaver

Ilustracija, Foto: V. KARUZA

Ilustracija, Foto: V. KARUZA

Optužnica riječkog Županijskog državnog odvjetništva tereti muškarca za sedam kaznenih djela: po dva kaznena djela rodoskvrnuća, teška kaznena djela protiv spolne slobode, kao i bludnih radnji te nasilje u obitelji



RIJEKA Suđenje 56-godišnjem Riječaninu – kojeg se tereti za niz teških kaznenih djela, prije svega fizičko i seksualno incestuozno zlostavljanje, maltretiranje što je trajalo godinama, a žrtva je bila njegova kći, sada 33-godišnjakinja – počinje sredinom ožujka. Određivanje termina glavne rasprave u sudskom procesu najbitnija je odrednica s pripremnog ročišta u riječkom Županijskom sudu u ovom mučnom slučaju. Suđenje će biti zatvoreno za javnost, što je uobičajeno kad su predmet sudskog postupka ovakve inkriminacije.


Optužnica riječkog Županijskog državnog odvjetništva tereti muškarca za sedam kaznenih djela: po dva kaznena djela rodoskrvnuća, teška kaznena djela protiv spolne slobode, kao i bludnih radnji te nasilje u obitelji. Zbog delikatnosti slučaja, a prvenstveno kako bismo zaštitili identitet žrtve, prešutjet ćemo detalje oko inkriminiranih monstruoznih događanja. I samo tužiteljstvo je, »u interesu probitka postupka i zaštite osobnog života žrtve«, svojedobno donijelo rješenje o tajnosti istrage.


Potvrđene sumnje


Sredovječni Riječanin je pod teškim sumnjama smješten u riječki zatvor krajem travnja prošle godine, a istraga je potvrdila sumnje da je nesretna mlada žena bila žrtva kaznenih djela niz godina, da je njen otac delikte počinio u razdoblju od 2010. godine do sredine travnja prošle godine pa je protiv njega i podignuta optužnica lani u listopadu.




Izvori bliski slučaju navode nam da se dio gnusnih događanja, za koje se tereti Riječanina, zbio u proljeće 2016. godine u stanu u kojem su oboje živjeli. Primjerice, u jednom je slučaju, po dosadašnjim sumnjama, tražio da se s njim upusti u oralno zadovoljavanje, a kad je ona to odbila, zaprijetio joj je da neće izaći iz sobe i stana. Potom je s nje počeo skidati odjeću, a onda – primijenivši silu te iskoristivši kćerin strah i osjećaj nemoći zbog ranijeg dugotrajnog psihičkog i fizičkog zlostavljanja zbog kojeg se i liječi od depresije – zadovoljio svoj seksualni nagon, a naš zakon čin o kojem je riječ izjednačava sa silovanjem. Među ostalim, inkriminiran je i slučaj kad je u pijanom stanju udario i maltretirao nesretnu žrtvu.


I dalje u pritvoru


Optuženi za teško pojmljivo seksualno zlostavljanje i dalje se nalazi u pritvoru. Sudac istrage Županijskog suda u Rijeci je, kad je u travnju prošle godine otvorena istraga, prihvatio prijedlog tužiteljstva i osumnjičenom odredio istražni zatvor zbog opasnosti od ometanja kaznenog postupka utjecajem na svjedoke i opasnosti od ponavljanja kaznenog djela. Tada je i određena visina jamstva od pola milijuna kuna čijim plaćanjem može biti pušten da se u daljnjem postupku brani sa slobode, ali, da se to i dogodilo, aktivirale bi se mjere opreza, zabrana kontakata i približavanja žrtvi.


No, zakonska regulativa se promijenila i više se po tim osnovama ne može izreći jamčevina, niti izaći iz pritvora njenim plaćanjem. Nakon podizanja optužnice tužiteljstvo je predložilo da se okrivljenom za seksualno zlostavljanje produži istražni zatvor, zbog istih razloga zbog kojih je i početno pritvoren.


Seksualnom zlostavljaču samo zbog teških kaznenih djela protiv spolne slobode prijeti kazna od tri do 15 godina zatvora.