Slučaj fiktivne plovidbe

MJESEC DANA U PRITVORU Pomorce “ukrcavao” na brod koji je davno završio u rezalištu

Slavica Kleva

Foto Ivica Tomić

Foto Ivica Tomić

Istražni zatvor je određen zbog opasnosti utjecaja na svjedoke, ali i zbog nekolicine osumnjičenih pomoraca za davanje mita koji su trenutno nedostupni, nalaze se na brodovima, zbog čega prekjučer nisu mogli biti ispitani



RIJEKA Riječanin Siniša Mišković (46) priveden je istražnom sucu Županijskog suda Dušku Tišmi osumnjičen da je kao odgovorna osoba tvrtke Macon, ali i odgovorna osoba jedne strane tvrtke, u pomorsku knjižicu i CIMIS (Hrvatski integrirani pomorski informacijski sustav) unosio fiktivni plovidbeni staž pomoraca, ali za »novac ispod pulta«.


Osumnjičeni ostaje u pritvoru najmanje mjesec dana, sudac istrage Tišma prihvatio je prijedlog USKOK-ove tužiteljice Margarete Bulog Grozdanić o određivanju istražnog zatvora zbog opasnosti utjecaja na svjedoke, ali i zbog nekolicine pomoraca osumnjičenih za davanje mita koji su nedostupni.


Oni se nalaze na brodovima, zbog čega nisu mogli biti ispitani prekjučer, kada je većina osumnjičenih za davanje mita privedena u USKOK. Oni su potom pušteni da se u daljnjem tijeku postupka brane sa slobode. Neslužbeno doznajemo da se dobar dio njih nagodio s tužiteljstvom, dok jedan dio negira davanje mita.




Tužitelji za sada sumnjiče prvoosumnjičenog Miškovića da se dogovorio s drugoosumnjičenim Ismetom Hađiosmanovićem (58) koji mu je pronalazio pomorce koji su, kako bi ostvarili pravo na stjecanje pojedinih zvanja pomoraca te pravo na stjecanje i obnovu svjedodžbi o osposobljenosti pomoraca, uz plaćanje novčane nagrade bili zainteresirani da im se u CIMIS i pomorske knjižice upiše i ovjeri plovidbeni staž koji nisu odradili.


Stoga nema sumnje, svih 35 okrivljenika za davanje mita je zapravo osumnjičeno da su koristili krivotvorene dokumente s obzirom da je prvookrivljeni Mišković u cilju prikazivanja da su pomorci odradili plovidbeni staž izrađivao višekratno fiktivne ugovore o radu s većim brojem pomoraca, a u njih unosio neistinite podatke o ukrcaju i iskrcaju istih osoba na, primjerice, brod »Demetra« koji je, nota bene još u ožujku 2014. godine završio u rezalištu.


Inkriminacija koja tereti Miškovića i Hađiosmanovića događala se od 2013. do 2017. godine u Rijeci, Zadru, Šibeniku i Splitu. Osobe koje su plaćale Miškovićeve usluge uglavnom su iz Rijeke i okolice, ali i Šibenika, Kali, Zadra, Splita, Podstrane. Mišković je početkom svibnja 2013. dobio Dopusnicu Ministarstva kojom je postao član CIMIS-a, pa tako i »članom velike pomorske obitelji« čime je i ovlašten unositi plovidbeni staž, no očigledno zlouporabio je ovu časnu obvezu i dužnost.


Troškovi USKOK-a i policije? Iako će mnogi komentirati kako je bila riječ o velikoj akciji, privođenju 37 osoba na ispitivanje, a nastala šteta je u ovom trenutku nesrazmjerno »mala«, nešto više od 12.000 eura, istina je da su pomorci osim mita koje su davali, dobili i krivotvorene dokumente. S druge strane, je li riječ o mitu od sto eura ili desecima tisuća kuna, nije važno, važno je da se otkrilo i da je u cijeloj toj priči postojala jaka kriminalna volja, koja je trajala najmanje pet godina.