Koloplet kamatarenja

METAK KOŠTA NEKOLIKO CENTI Četvorka optužena za iznudu poduzetnika s Viškova

Fiore Vežnaver

Foto Silvano Ježina

Foto Silvano Ježina

Mustafa Etemaj, Ivan Stanić, Ramadan Mehmed i Mate Grublješić terete se za kamatarenje poduzetnika koji je na koncu ostao bez poprilične svote novca i nekoliko poslovnih prostora



RIJEKA Ne smatram se krivim – izjavila su sva četvorica optuženih na početku suđenja u kojem ih optužnica tereti da su upleteni u koloplet kamatarenja, posuđivanja novca jednom poduzetniku uz lihvarske kamate, koji je na koncu ostao bez poprilične svote novca i poslovnih prostora.


Na optuženičkoj klupi nalaze se 55-godišnji Mustafa Etemaj iz Mavrinaca, 34-godišnji Ivan Stanić iz Opatije, 36-godišnji Ramadan Mehmed s Viškova i 55-godišnji Mate Grublješić iz Rijeke. Etemaj, Ramadan i Grublješić terete se za iznudu, a Stanić za pokušaj iznude i nedozvoljeno držanje oružja.


Prema navodima optužnice, što ju je podignulo riječko Općinsko državno odvjetništvo, Etemaj je u razdoblju poslije 2011. godine u više navrata pozajmio jednom poduzetniku s Viškova novčane iznose od 1.000 do 3.000 eura, uz visoke kamate od 10, 15, pa i 20 posto mjesečno. Dugovanje je višestruko naraslo, a dužnik je jedno vrijeme uredno plaćao. No, kada to više nije bio u mogućnosti, Etemaj je, tvrdi tužiteljstvo, počeo sa svakodnevnim učestalim pozivima, pritiscima i prijetnjama dužniku i njegovoj supruzi. Tereti se da je govorio da će »na ovaj ili onaj način riješiti problem, da metak košta nekoliko centi«.




Dužni poduzetnik i njegova supruga su, u strahu da svoje prijetnje ne realizira, u njegovo vlasništvo predali mu više nekretnina.


Predali nekretnine 


Tužiteljstvo tvrdi da su tako u siječnju 2011. godine na ime nepostojećeg duga od 20 do 22 tisuće eura predali mu nekretninu na Viškovu vrijednu najmanje 40 tisuća eura, na koju se uknjižio kao vlasnik. U studenom 2014. godine je na ime nepostojećeg duga od 40 tisuća eura poduzetnik predao Etemaju ključeve poslovnog prostora na Viškovu, vrijednog najmanje 53 tisuće eura, a Etemaj je odmah promijenio bravu i prostor prenamijenio u dvosobni stan.


Tužiteljstvo navodi još jedan slučaj iz studenog 2014. godine, kada su poduzetnik i njegova supruga bili uvučeni u situaciju da im se Etemaj prikazivao da će im pomoći u rješavanju jednog duga pa kroz potpisivanje jednog kupoprodajnog ugovora tražio da mu prepišu poslovni prostor vrijedan 100 tisuća eura.


Ivan Stanić tereti se da se u slučaj upleo u studenom 2014. godine, nakon što je Mustafa Etemaj pritiskao poduzetnika zbog nevraćanja duga od više od 40 tisuća eura. U optužnici se obrazlaže da se poduzetnik, u strahu od Etemajevih prijetnji, preko poznanika povezao sa Stanićem s kojim je dogovorio zaključenje ugovora o zajmu od 50 tisuća eura. Stanić je inzistirao na osiguranju povrata duga pa se poduzetnik ponovo obraća Etemaju, dok Stanić želi osiguranje povrata sa založnim pravom. U za laike dosta zamršenim potezima dalje se događa da Stanić daje poduzetniku 30 tisuća eura, koje on odmah predaje Etemaju, a Stanić i Etemaj – čiji sin ima stan kojim je osiguran povrat novca koje je poduzetnik posudio od pete osobe – sklapaju ugovor o zajmu sa založnim pravom.



Zasigurno najzanimljivija figura ovog procesa jest prvooptuženi Mustafa Etemaj, koji je u vrijeme uhićenja zbog ovog slučaja, prije dvije godine, radio kao službenik Policijske uprave primorsko-goranske, u Trećoj policijskoj postaji. U žiži interesa javnosti našao se u lipnju prošle godine, nakon što je javno istupio, na jednoj hrvatskoj televiziji, prikazavši sebe krunskim svjedokom u slučaju prometne nesreće u kojoj su smrtno stradale sestre Filipović. Tvrdio je da je sam vidio da automobil tamne boje bježi s mjesta nesreće. Tvrdio je da je zbog prijave slučaja dobio otkaz, a na terminalu MUP-a s 99-postotnom vjerojatnošću utvrdio da je za volanom »auta smrti«, koji je vozio u suprotnom smjeru, bio sin poznatog tajkuna. Šest mjeseci kasnije uhićen je osumnjičeni vozač, ali sasvim druga osoba.



Nedugo nakon toga, prije isteka roka za povrat pozajmice, Stanić je, po optužbi, više puta telefonom nazivao poduzetnika, inzistirajući da vrati dio novca, psovao ga, vrijeđao i prijetio mu. U strahu da prijetnje ne realizira, poduzetnik je u travnju 2015. godine u odvjetničkom uredu potpisao izjavu da je preuzeo iznos od 50 tisuća eura od Ivana Stanića, iako je u stvarnosti isplaćeno 30 tisuća eura, koje je odmah preuzeo Etemaj, tvrdi tužiteljstvo. Stanić se tereti i da je ilegalno posjedovao prepravljeni plinski pištolj, koji spada u zabranjeno oružje.


Sporni mercedes 


Posljednja točka optužnice inkriminira Mehmeda i Grublješića. Sredinom 2013. godine poduzetnik s Viškova je od Grublješića za iznos od 40 tisuća eura kupio automobil »mercedes«, s dogovorenim rokom isplate najkasnije do 1. prosinca te godine. No, do tog datuma isplatio je tek 10 tisuća eura. Grublješića se tereti da je na ime ostatka duga i proizvoljno izračunate kamate nastavio potraživati 34 tisuće eura. Temeljem dogovora s Mehmedom, poduzetnik je pristao da on podmiri dug prema Grublješiću, a temeljem neovjerenog ugovora o zajmu od poduzetnika je Mehmed, tvrdi tužiteljstvo, nastavio potraživati 41.700 eura.


Previše prostora zauzelo bi navođenje svih daljnjih događanja što se opisuju u optužnici, no poduzetnik je i dalje od dvojice posuđivao i vraćao novac, ali je tonuo je sve dublje i sve teže vraćao pa su slijedili pritisci i prijetnje, čak i smrću, navodi optužba. Od poduzetnika se tražilo i da izvede građevinske radove u ukupnoj vrijednosti od 27 tisuća eura na nekretninama Grublješića i Mehmeda. Tužiteljstvo tvrdi i da je Mehmed od poduzetnika preuzeo njegov »golf« vrijedan 29,5 tisuća eura.