Mladi razbojnici

‘MAZNULI’ JOJ ROLEX: Surova braća otela i opljačkala strinu

Vanja Vesić

Ilustracija / Foto Vedran Karuza

Ilustracija / Foto Vedran Karuza

Šokiranu ženu nasilno su ugurali u auto pred zabezeknutom djecom koja nisu shvaćala što se događa. Pred uplašene mališane uskoro je stigao djed začuđen što mu je žena nestala i ostavila djecu na ulici



ZAGREB Županijski sud u Zagrebu nepravomoćno je proglasio krivim dvojicu braće od 20 i 23 godine koji su u svibnju 2016. drsko opljačkali vlastitu strinu(48) otevši joj vrijedne dragulje, originalni sat »rolex« i 2700 eura gotovine nakon što su je ugurali u auto i odvezli u nepoznatu kuću. Mlađi koji u to vrijeme nije bio punoljetan osuđen je na jednu godinu i dva mjeseca maloljetničkog zatvora a stariji, još uvijek u bijegu, u odsutnosti je osuđen na godinu i četiri mjeseca Remetinca.


Novac i dragulji, nažalost, nisu nikad pronađeni. Drski razbojnički prepad dogodio se 5. svibnja na parkiralištu ispred jedne zagrebačke bolnice gdje je 48-godišnjakinja čekala muža koji je trebao biti otpušten s liječenja. Strina je uz to dovela i dvoje malih unuka koje je držala za ruke. Djeda su htjeli obradovati.


U jednom trenutku oko 18 sati s leđa su joj prišla dvojica braće i stavili joj povez preko očiju kako ih ne bi prepoznala. No, uspjela je prepoznati da je jedan od otmičara njezin bliski rod, stariji nećak. Šokiranu ženu nasilno su ugurali u auto pred zabezeknutom djecom koja nisu shvaćala što se događa. Pred uplašene mališane uskoro je stigao djed začuđen što mu je žena nestala i ostavila djecu na ulici.




Za to vrijeme kilometrima dalje nesretnu strinu dvojica braće držali su na zadnjem sjedištu s povezom na očima i zavezanih ruku kako ne bi pružala otpor. Imali su i trećeg pomagača, neidentificiranog muškarca koji je vozio auto. No, dok su se vozili autocestom prema Slavonskom Brodu stariji se brat kroz razgovor malo opustio i izlanuo. Oslovio je brata po nadimku po kojeg ga je znala uža i šira obitelj.


Rezigniranoj strini postalo jasno da je i mlađi nećak uključen u prljavu rabotu. Ako već nije naslućivala, uskoro joj je postalo jasno zašto su je nećaci nasilno ugurali u vozilo. U jednom trenutku zaustavili su auto i svi zajedno izašli van. Maknuli su se s ceste i hodali gustom travom u nepoznato.


Braća su imala pripremljeni plan i odabranu lokaciju. Strinu su doveli u neki napušteni objekt vjerojatno kako bi joj utjerali strah u kosti. Čim su ušli unutra otrgnuli su joj zlatne naušnice i skupocjeni sat rolex koji je dobila na dar od muža, dvije biserne ogrlice, tri prstena s dijamantnim ukrasima, narukvice i spomenutu gotovinu od 2700 eura.


Zatim su jadnu ženu u gluho doba noći odvezli do nekog sela u blizini Nove Gradiške i izbacili je. Pomogli su joj zabezeknuti domaćini kuće na čija je vrata pokucala. Mlađi razbojnik doveden je iz Remetinca u kojem se nalazi od srpnja prošle godine nakon što ga je Austrija izručila po izdanom Europskom uhidbenom nalogu, a stariji je u bijegu.


Kao jedan od motiva razbojništva osim gole grabeži su i teško narušeni odnosi unutar šire obitelji. Pretpostavlja se da je u igri bila i svojevrsna osveta i ljubomora zbog pozamašne količine dragulja i novca koje je posjedovala strina. Eventualnu satisfakciju i odštetu moći će potražiti u zasebnoj sudskoj parnici ako se odluči tužiti nećake-razbojnike.