Nije joj bilo pomoći

Lovočuvar okončao muke srni ozlijeđenoj na cesti

Slavica Kleva

U srijedu navečer na dijelu Jadranske magistrale između Bakra i Kostrene, nešto prije 19 sati, pred vozilo 34-godišnje vozačice istrčala je srna. Vozačica nije uspjela zakočiti i teško je ozlijedila životinju. Pozvala je policiju, a na dojavu o stradavanju divljači izašao je i lovočuvar Lovačko društva Jelen – Čavle. Srni nije bilo pomoći pa ju je lovočuvar usmrtio



RIJEKA » U srijedu navečer na dijelu Jadranske magistrale između Bakra i Kostrene, nešto prije 19 sati, pred vozilo 34-godišnje vozačice istrčala je srna. Vozačica nije uspjela zakočiti i teško je ozlijedila životinju. Pozvala je policiju, a na dojavu o stradavanju divljači izašao je i lovočuvar Lovačko društva Jelen – Čavle. Srni nije bilo pomoći pa ju je lovočuvar usmrtio na mjestu događaja. Očevici koji su se zatekli u tom trenutku na mjestu nesreće burno su reagirali na način na koji je lovočuvar srni skratio muke. Mnogi od njih misle da je srna mogla preživjeti i da joj se moglo pomoći da joj se moglo pomoći da ju je odveo veterinaru.


   Prozvan lovočuvar Vlatko Čargonja, koji desetak godina brine o šumama i divljači, negira bilo kakvo nedopušteno ponašanje.    – Auto je udario srnu i udarac je bio veoma jak. Srni je slomljena kralježnica, a dok sam došao na lice mjesta i crijeva su joj bila na kolniku. Znam kada se nekom blagu može pomoći, ali i znam kada se blago muči i umire u mukama. U kakvom sam je stanju zatekao sigurno joj nije bilo pomoći, morao sam ju eutanizirati na licu mjesta. Nema govora o nekakvom kasapljenju, tako stradalom blagu sam pomogao, stavio u automobil i odveo u prostorije lovačkog društva gdje su higijeničari dalje preuzeli brigu o uginuloj srni, kazao nam je Čargonja. Složio se da to nije nikako lijep prizor, ali da nije točno da se srni moglo pomoći.

   – Uostalom, policija je svjedočila ozljedama koje je divljač zadobila pa ne vidim razloga da netko može tvrditi da joj je samo rep stradao, zaključuje Čargonja i naglašava da bi uvijek na taj način pomogao blagu da se ne muči. Policija je potvrdila događaj, navodeći da je »osobno vozilo udarilo srnu koju je u konačnici zbrinulo lovačko društvo na čijem se teritoriju dogodila nesreća«.