Svjedočio novinar portala

Linić protiv Indexa: Ćimić tvrdi da je za objavu priče postojao javni interes

Slavica Kleva

Urednica Indexa Andreja Hudika i novinar lko Ćimić / Snimio Vedran KARUZA

Urednica Indexa Andreja Hudika i novinar lko Ćimić / Snimio Vedran KARUZA

Tvrdim da je postojao javni interes za objavu  priče koja itekako ima osnova, a pogotovu Linićeva šutnja potvrđuje da je novinarska priča morala biti objavljena i javnost informirana. Stoga  ne vidim smisao tužbe, tvrdi svjedok



RIJEKA  Novinar Index portala Ilko Ćimić jučer je svjedočio o okolnostima koje su dovele do pisanja i objave serije tekstova o tajnom bankovnom računu bivšeg ministra financija Slavka Linića u Trstu.


Sutkinja Građanskog odjela Općinskog suda Iva Smokvina Dadasović, prije samog početka ispitivanja svjedoka, konstatirala je da još nije stigao podatak od štedionice u Trstu je  li tužitelj Slavko Linić vlasnik računa 820371049, te da li je ikada bio vlasnik tog računa. 


Linić je podignuo privatnu tužbu protiv Index portala, traži na ime naknade štete 160 tisuća kuna zbog serije tekstova u kojima se tvrdi da je Linić primio mito od Jadranskog pomorskog servisa (JPS), odnosno njegovog vlasnika Ante Marasa kao zahvalu za odrađenu privatizaciju istoimene tvrtke. Mirjam Tomas, bivša Marasova tajnica javno je progovorila o spornom talijanskom bankovnom računu Linića.




Ćimić je detaljno opisao kako je došlo do suradnje s Mirjam Tomas, bivšom tajnicom Marasa i kako je nastala serija tekstova.


– Autor sam sva četiri članka čije je objavljivanje krenulo 31. srpnja 2013. godine, kazao je Ćimić. Dodao je da je tražio  izjave Linića, USKOK-a, DORH-a, MUP-a, policije, ali da mu na upite nije odgovorilo jedino Ministarstvo financija, odnosno Linić, a što je, kazao je Ćimić, po Zakonu o medijima  i pravu na informaciju bio dužan i učiniti. 


– Tvrdim da je postojao javni interes za objavu  priče koja itekako ima osnova, a pogotovu Linićeva šutnja potvrđuje da je novinarska priča morala biti objavljena i javnost informirana. Stoga  ne vidim smisao tužbe, tvrdi svjedok.Kao svjedok je ispitana i glavna urednica Index portala Andrea Hudika  potvrdivši da je sve Ćimićeve tekstove čitala prije objavljivanja, objasnila je da je intervju s Tomasovom autoriziran te da je odgovor »izvidi u tijeku« uglavnom jedini odgovor koji su dobili od nadležnih institucija na okolnosti Linićeva računa u talijanskoj banci.

Linić je reagirao na objavljene tekstove nakon nekoliko mjeseci i tražio demant ali ga nismo objavili jer je istekao rok. Objavili smo sve  što je poslao, a bilo je u skladu sa Zakonom o medijima, potvrdila je Hudika.


Članovi Riječkog pokreta otpora i jučer su pratili tijek parnice, no  Slavica Šota, jedna od aktivnih članica Pokreta, morala je napustiti sudnicu jer nije bila upoznata s činjenicom da je od strane Indexa određena za svjedoka u postupku.


Na sljedećoj raspravi kao svjedok će biti ispitana bivša tajnica JPS-a Mirjam Tomas koja je Indexu podastrijela dokumentaciju kojom tvrdi da  Linić posjeduje račun u tršćanskoj štedionici.