Zlouporabe teške 5.5 milijuna eura

Lijanovići pušteni iz pritvora nakon 45 dana

Hina

"Temeljem žalbi odvjetnika ukinut je pritvor petorici osumnjičenih. Smatram zaista da je to pravedna odluka Prizivnog vijeća Suda BiH", rekla je Dalipagić. Rekla je da nije bilo razloga za određivanje pritvora s obrazloženjem da postoji opasnost za ponovljanjem kaznenog djela ili prikrivanja dokaza te utjecaja na svjedoke budući se istraga vodi pet godina



MOSTAR – Prizivno vijeće Suda BiH naložilo je u petak puštanje iz pritvora trojice braće Lijanovića, među kojima je i dopremijer Federacije BiH Jerko Ivanković Lijanović te dvoje bliskih suradnika nakon što su u pritvoru proveli 45 dana od uhićenja početkom rujna ove godine pod optužbom da su zloporabama oštetili državu za 5.5 milijuna eura.


Odvjetnica Nada Dalipagić, koja zastupa Lijanoviće potvrdila je za medije u Mostaru odluku Prizivnoga vijeća Suda BiH po kojoj su iz pritvora pušteni braća Jerko, Jozo i Slavo Lijanović, kao i ministar trgovine iz Lijanovićeve Narodne stranke Radom za boljitak Milorad Bahilj te knjigovođa Mirko Galić koji će se braniti sa slobode.


“Temeljem žalbi odvjetnika ukinut je pritvor petorici osumnjičenih. Smatram zaista da je to pravedna odluka Prizivnog vijeća Suda BiH”, rekla je Dalipagić. Rekla je da nije bilo razloga za određivanje pritvora s obrazloženjem da postoji opasnost za ponovljanjem kaznenog djela ili prikrivanja dokaza te utjecaja na svjedoke budući se istraga vodi pet godina.




U akcijama pod nazivom Brand i Meso početkom rujna uhićeno je četrnaest osoba, dok je petorici određen pritvor, koji je nakon jednomjesečnog zadržavanja bio produžen za još 60 dana.


Sve ih se tereti da su počinili kaznena djela organiziranog kriminala, neplaćanje poreza, porezne utaje ili prijevare, pranje novca te krivotvorenja ili uništenje poslovnih knjiga. Iz Tužiteljstva BiH podsjećaju kako se uhićeni terete za kaznena djela koja su proračunu nanijela štetu veću od 11 milijuna konvertibilnih maraka (5,5 milijuna eura) te kako je ovo jedna od najvećih akcija u postdaytonskoj BiH usmjerena protiv organiziranog kriminala i poreznih utaja.