Akcija spašavanja

Letačka posada s HGSS-om spasila unesrećenog ribara kod otoka Jabuke

P. N.

Potraga trajala dva sata

Potraga trajala dva sata

Ovo je prva provedena akcija spašavanja letačke posade HRZ-a s plovila ove veličine, a prije nje, posada je bila još jednom uključena u spašavanje unesrećenog s kruzera



Letačka posada Eskadrile transportnih helikoptera 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) sudjelovala je u utorak, 30. travnja 2019. u popodnevnim satima u iznimno zahtjevnoj akciji spašavanja unesrećenog člana posade s plovila koje se nalazilo u akvatoriju otoka Jabuke oko 70 km udaljenom od otoka Visa, priopćio je MORH.


U zajedničkoj akciji spašavanja sudjelovali su i pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS), a okončana je uspješno te je unesrećeni član posade prevezen u Klinički bolnički centar Split.


Ovo je prva provedena akcija spašavanja letačke posade HRZ-a s plovila ove veličine, a prije nje, posada je bila još jednom uključena u spašavanje unesrećenog s kruzera.




U jedinstvenoj akciji potrage i spašavanja koja je trajala nepuna dva sata posadu su činili kapetan satnik Davor Furčić, kopilot satnik Goran Jelić te tehničari letači stožerni narednik Dalibor Filipović i desetnik Ante Smoljko.


kapetan satnik Davor Furčić


kapetan satnik Davor Furčić



Opisujući tijek akcije satnik Furčić rekao je kako se i ovom akcijom potvrdila visoka spremnost i osposobljenost letačkih posada u najzjahtjevnijim uvjetima spašavanja.


„Odmah po dolasku u zonu rada pronašli smo poziciju brodice koja se kretala uz veće valove te smo odlučili spustiti spašavatelja HGSS-a u košari namijenjenoj za akcije spašavanja na moru. Bilo je vrlo zahtjevno jer se radilo o otvorenom moru bez orjentira te smo svu pažnju morali usmjeriti na brodicu i njezine gornje dijelove, na jarbol i platformu, kako bi na što sigurniji način krenuli s izvlačenjem unesrećenog. Kružili smo oko brodice na visini od oko 20 metara i uspjeli izvući unesrećenog u košari, a nakon njega i spašavatelja te krenuli prema Firulama. Zajedno sa spašavateljima HGSS-a dali smo sve od sebe i na kraju kada vratitimo cijeli film unatrag najvažniji trenutak bio je kada smo živog čovjeka predali u liječničke ruke“, iznio je satnik Furčić.