Šteta 600 tisuća kuna

Lažni računi: Fizijatar i tajnik Hvidre naplaćivali liječenje preminulih vojnih invalida

Ana Raić Knežević

Tomić je, prema navodima iz rješenja o pokretanju istrage, u dogovoru s Grgurevom u više navrata Gradu podnosio zahtjeve za pružanje ugovorenih usluga invalidima. Njih međutim nije obavijestio o mogućnosti rehabilitacije, a u popisima koje je gradu slao s njihovim podacima bili su navedeni i neki preminuli



SPLIT –  Više od 600 tisuća kuna štete Gradu Splitu napravio je 64-godišnji liječnik Smiljan Grgurev koji je ispostavljao lažne račune za liječenje vojnih invalida Domovinskog rata. Zajedno s njim uhićen je i 57-godišnji Nenad Tomić, član predsjedništa splitske HVIDRA-e.


Tereti ih se za zlouporabu položaja i ovlasti, te krivotvorenje isprava. Naime, Grgurev, koji je poznati splitski fizijatar, sklopio je u ime svoje zdravstvene ustanove ugovor s Gradom Splitom o pružanju medicinskih usluga hrvatskim ratnim vojnim invalidima Domovinskog rata. Iskoristio je to kako bi od 2005. do 2011. godine Gradu Splitu u više navrata ispostavio fiktivne račune u kojima je lažno prikazao pružanje medicinskih usluga osobama, čije podatke mu je dostavljao Tomić, kojem su podaci o braniteljima bili dostupni. U popisima koje je gradu slao s njihovim podacima bili su navedeni i neki preminuli.


 Za to čelništvo HVIDRA-e Split nije znalo, a u računima je bilo navedeno da se veteranima uredno pružaju medicinske usluge.




»Iako medicinske usluge tim osobama nisu pružene, Grad je temeljem ispostavljenih računa od strane 64-godišnjaka, a koje je ovjeravao 57-godišnjak, izvršio uplate. Isplaćeno je najmanje 600 tisuća kuna.


Taj iznos predstavlja ilegalno zaradu zdravstvene ustanove«, objašnjavaju iz Policijske uprave splitsko-dalmatinske.