Prijevara

Lažni inspektor stigao na Belveder “pregledati” novčanice, unatoč čestim upozorenjima policije građanin mu predao novac

P. N.

arhiva NL

arhiva NL



Iako je policija u više navrata upozoravala građane na pojačani oprez oko navodnih provjera novčanica od osoba koje radi toga dolaze u domove građana, proteklih je dana policiji prijavljena još jedna ovakva prijevara.


Naime, policiji se obratio 55-godišnji hrvatski državljanin oštećen za nekoliko desetaka tisuća kuna. Njega je 10. studenoga  nazvala nepoznata ženska osoba, navodna djelatnica državne službe  koja mu je najavila dolazak inspektora radi pregleda novčanica te ga zamolila za suradnju. Nedugo zatim oštećeni je u svoj dom na području Belvedera u Rijeci pustio „inspektora“ te mu predao novac koji je imao kod kuće. Počinjenje prijevare prijavljeno je policiji te je u tijeku traganje za počiniteljima i otuđenim  novcem.


Počinitelji prijevara iskorištavaju povjerenje i  nepažnju građana te ih dovode u zabludu.  Nerijetko dolaze u njihove domove predstavljajući se kao službenici mirovinskog ili socijalnog osiguranja, porezne uprave, policije, kao razni medicinski stručnjaci ili stručnjaci za alternativnu medicinu, trgovci, inkasatori, dostavljači, organizatori raznih besplatnih promocija ili nagradnih igara, pripadnici vjerskih skupina… Uglavnom rade u paru, a karakterizira ih drskost u ponašanju, snalažljivost, odvažnost, autoritativni nastup, pričljivost, suosjećanje, brzina, upornost u nagovaranju, uvredljivost u slučaju sumnje ili provjere „činjenica“ koje iznose, a isto tako su moguće simulacije bolesti, malaksalosti, nesvjestice, izazivanje sažaljenja…




Stoga građani takve osobe puštaju u svoje domove ne provjeravajući o kome se radi i ostavljaju ih bez nadzora te im na taj način olakšavaju činjenje kaznenih djela (u većini slučajeva prijevara i krađa).