Uskoro proces

Lažiranje porijekla imovine uskoro na sudu: Aferu Cetinski dobila sutkinja Ika Šarić

Fiore Vežnaver

Optužnica tereti Mirka i Vinku Cetinski te dvoje suspendiranih djelatnika Porezne uprave da su umiješani u zlouporabe i krivotvorenja kojim su u poreznom nadzoru kao zakoniti prihvaćeni prihodi rovinjske obitelji od oko 25 milijuna kuna



RIJEKA  Slučaj lažiranja u postupku ispitivanja porijekla imovine poznate rovinjske obitelji Cetinski dodijeljen je u rad sutkinji riječkog Županijskog suda Iki Šarić, jednoj od najistaknutijih i najpriznatijih hrvatskih sutkinja. Ika Šarić dobila je taj predmet nakon što je nedavno riječki sud potvrdio optužnicu  koja tereti bivšu doministricu turizma Vinku Cetinski (69)  i  njenog supruga, nekad vrlo popularnog pjevača zabavne glazbe  Mirka (69), te dvoje suspendiranih djelatnika Porezne uprave,  Mirjanu Grijak (64) i Silva Jelenčića (58) iz Rijeke, da su umiješani u zlouporabe i krivotvorenja kojim su u poreznom nadzoru kao zakoniti prihvaćeni prihodi rovinjske obitelji od oko 25 milijuna kuna.


Moguća nagodba


Sljedeća faza u sudskom postupku je  zakazivanje  pripremnog ročišta, a očekuje da bi on mogao biti određen tijekom proljeća. Na njemu će tužiteljstvo izložiti optužnicu i dokaze koji je potvrđuju, kao i prijedloge za dokaze koje namjerava izvesti  na glavnoj raspravi, suđenju. Optuženici će se očitovati o optužbi, te sa svojim odvjetnicima obrazložiti  dokaze koje kane prezentirati na suđenju.



Optužnica vezana za, pojednostavljeno rečeno, lažiranje u postupku ispitivanja porijekla imovine, naslanja se na  tzv. aferu Cetinski – Končar, na dvije optužnice protiv supružnika Cetinski i suokrivljenih na procesuiranju u  pulskom Županijskom sudu.  U prvom slučaju optužba tvrdi da je  tvrtka Kermas ulaganja Danka Končara  oštećena za oko 90 milijuna kuna, dok su drugom optužnicom  supružnici Cetinski i suokrivljeni optuženi  da su nezakonito prisvojili gotovo 78 milijuna kuna. Zbroje li se sve inkriminirane svote, ukupna suma triju optužnica u kojima se navode imena Cetinskih premašuje 190 milijuna kuna.





Pripremno ročište je praktički zadnja prilika da optuženici, smatraju li to oportunim,  sklope nagodbu oko kazne s USKOK-om koji je podignuo optužnicu. Tužitelji USKOK-a smatraju  da su zaključci, kojim su kao zakoniti prihvaćeni prihodi  rovinjske obitelji od oko 25 milijuna kuna, rezultat protuzakonitih makinacija, pa je dvoje riječkih poreznika optužio za  zlouporabu položaja i ovlasti, a supružnike Cetinski za krivotvorenje isprava i  poticanje  poreznika na zlouporabu položaja.  Prema optužnici USKOK-a, na temelju nevjerodostojnih dokumenata prihvaćeni su kao legalni prihodi supružnika Cetinski u ukupnom iznosu od dva milijuna i 230 tisuća eura, milijun i 55 tisuća američkih dolara i 460 tisuća njemačkih maraka.

Neistinite izjave


Inkriminacije se smještaju u razdoblje od  kolovoza 2011. do  srpnja 2013. godine. USKOK tvrdi da su Mirjana Grijak i Silvo Jelenčić, kao tadašnji inspektori riječkog Područnog ureda Porezne uprave, prihvatili neistinite izjave o zakonitosti stjecanja imovine i izvorima prihoda, a supružnici Cetinski  to dokazivali nevjerodostojnim ispravama koje su im predavali. Optužba drži da su  poreznici tako postupali u dogovoru i na traženje  supružnika Cetinski, kako bi rezultati nadzora pokazali da su izvori za imovinu rovinjske obitelji dokazani. Poreznici  se terete da nisu postupili po pravilima službe, da nisu provjerili vjerodostojnost izjava i isprava koje su im predali Cetinski, te na kraju u zapisnicima utvrdili da ne postoji nesrazmjer u imovini i zakonitim prihodima dvoje Cetinskih. Supružnici Cetinski  otpočetka poriču kaznena djela za koja se terete.


Obrana od prvih dana istrage ima dosta prigovora na  utemeljenost inkriminacija protiv četvero optuženih. Posebno se ukazuje da je protiv dvoje poreznika i Cetinskih pokrenut kazneni postupak, što je  stigao i do pravomoćne optužnice, iako se radi o stvarima iz pravomoćno okončanog poreznog spisa. Supružnici Cetinski kategorički  poriču kaznena djela za koja se terete.