Brzo uhvaćeni

Laptope s e-imenicima iz škole OŠ “Sv. Matej” u Viškovu ukrala tri maloljetnika

Fiore Vežnaver



Riječka policija u međuvremenu traga za počiniteljima krađa u još dvjema  odgojno-obrazovnim ustanovama u Rijeci, što su se također dogodile proteklog vikenda. Radi se na otkrivanju lopova koji je iz domarevog stana u sklopu Osnovne škole Turnić  ukrao televizor te  kradljivca koji je iz radionice Salezijanske gimnazije u Rijeci ukrao motornu pilu.



– Evo, upravo su nam iz policije vratili u školu ukradene laptope, izjavio nam je u petak ujutro ravnatelj škole  Josip Crnić. 


– Jako nam je drago što je slučaj riješen, obradovalo nas je to, jer bismo inače morali nabaviti nova računala. Pohvaljujem policiju koja je riješila slučaj, moje pohvale idu pogotovo na kratko vrijeme za koje su uspjeli razriješiti krađu. Inače, četiri laptopa što nam služe kao e-imenik vraćena  su nam neoštećena, dok je peto računalo, u privatnom vlasništvu jedne naše djelatnice, malo oštećeno. Krivci su otkriveni, no ne znam ništa o njima, kazao nam je ravnatelj Osnovne škole na Viškovu Josip Crnić. 


Ravnatelj škole je već nakon prve vijesti o krađi laptopa, što su zapravo bili e-imenici, naglasio da nema opasnosti da bi netko mogao  zlorabiti te podatke,  jer je sustav šifriran, i nije moguć neovlašteni pristup. S druge strane, podaci iz e-imenika se nisu mogli ni izgubiti,  programskom dijelu s podacima elektroničke razredne knjige, e-dnevnika, moglo se u međuvremenu pristupiti i organizirati ga s nekog drugog školskog računala. 


Vrijednost ukradenih računala, zajedno s dva razbijena prozora, u školi su procijenili na deset tisuća kuna. Provala se dogodila u nedjelju navečer, a već se pregledom snimki kamera protuprovalnog i nadzornog sustava vidjelo  da je u provalu upletena grupica lopova. Po okolnostima upada u školu, provalnici su zacijelo bili dobro upoznati sa situacijom, znali su koji dio škole je »pokriven« na način da se odmah oglašava  alarm, pa riskiraju da ubrzo budu zatečeni u krađi, a koji ne, navode nam neslužbeni izvori, upućeni u slučaj.