Presude u 2015.

Lani u Rijeci okončani dugotrajni sporovi: Bivši direktori moraju vratiti novac okradenim poduzećima

Šarlota Brnčić

Snimio Damir ŠKOMRLJ / NL arhiva

Snimio Damir ŠKOMRLJ / NL arhiva

Četvorica Talijana moraju vratiti 23,4 milijuna kuna koje su nelegalno izvukli iz tvrtke IMD Instalater, a Marica Malobabić 1,6 milijuna kuna vlastitoj tvrtki



RIJEKA  Brojni sudski slučajevi, među njima i neki koji su nakon dugog niza godina konačno okončani, obilježili su 2015. godinu. I dok je početak godine krenuo u nešto mirnijem tonu, kraj godine zasigurno će ostati zapamćen po nizu presuda koje su se redale jedna za drugom.


 Suđenja su završena izricanjem pravorijeka, neki od kojih su se s nestrpljenjem iščekivali da bi se u konačnici vidjelo koliko su uvjerljiva bila stajališta i dokazi obaju strana, optužbe i obrane. Dakako radi se o presudama koje su još uvijek nepravomoćne i koje moraju proći »kroz ruke« Vrhovnog suda.


Sam kraj godine zasigurno je obilježila građanska parnica koju je Miroslav Maškarin vodio protiv države i protiv KBC-a Rijeka punih devet i pol godina. Maškarinu, 29-godišnjem Rabljaninu kojemu je nakon rutinskog operativnog zahvata odstranjenja upaljenog crvuljka u ljeto 2006. godine amputirana lijeva potkoljenica, nepravomoćno je dosuđena novčana naknada u iznosu od gotovo šest milijuna kuna, točnije 5.994.759,31 kuna, što je do sada najveća dosuđena isplata odštete u Republici Hrvatskoj.





U riječkom Općinskom sudu početkom prosinca Rozmari Macura, 45-godišnja Riječanka i njezina majka, 65-godišnja Jasenka Macura, proglašene su krivima zbog prevara. Rozmari je nepravomoćno osuđena na jedinstvenu zatvorsku kaznu u trajanju od dvije godine i deset mjeseci, a majka Jasenka na osam mjeseci, uvjetno na dvije godine. Riječ je o prvoj presudi nakon devet godina za jedan od dvaju optužnih akata koji su tijekom suđenja najprije objedinjeni pa potom opet razdvojeni kako bi sudski postupak bio ekonomičniji i brži.



Instalater i mljekarica


Početkom studenoga okončano je i suđenje četvorici Talijana zbog toga što su iz propale riječke tvrtke IMD Instalater nelegalnim makinacijama izvukli oko 23,4 milijun kuna.


S obzirom na to da se radilo o stranim državljanima na početak suđenja se čekalo nekolioko godina, no kada je sudski proces započeo odvijao se galopirajućim ritmom. Enrico Montanari (53) osuđen je na četiri godine zatvora, 56-godišnji Marco Gatti na tri, a 55-godišnji Gianluca Guaitoli i Tiziano Tedeschi na po dvije godine zatvora.


Oglašeni su krivim za zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju i pomaganje u tom kaznenom djelu. Sud je prihvatio imovinsko-pravni zahtjev, pa su četvorica talijanskih menadžera i poduzetnika, osim zatvorske kazne, dužna solidarno isplatiti iznos od 23,4 milijuna kuna u stečajnu masu ugašene tvrtke.


Pred kraj godine nepravomoćna presuda izrečena je i Marici Malobabić koja je osuđena zbog makinacija počinjenih u razdoblju od siječnja 2008. do rujna 2009. godine.


Sud je prihvatio tvrdnje tužiteljstva da je kao direktorica riječke tvrtke Monitum TKI na teret te firme pribavila znatnu protupravnu korist za sebe, tvrtku svog supruga M.I.R. Taurus iz Gvozda, te niz drugih fizičkih i pravnih osoba. Marica Malobabić osuđena je na dvije godine zatvora i mora vratiti tvrtki 1,6 milijuna kuna, a nakon odslužene zatvorske kazne deset godina neće smjeti obavljati funkciju direktora jer je protuzakonito sebi, ali i članovima svoje obitelji, isplaćivala novac s računa tvrtke.


Babo i Dervishi


Među istaknutijim sudskim predmetima, završenim krajem 2015. godine, je i onaj koji se gotovo deset godina vodio protiv Fikreta Abdića i njegova sina Ervina. Koncem studenoga Fikret Abdić oslobođen je optužbe da je zlorabio položaj i ovlasti, a njegov sin Ervin oslobođen je optužbe za pomaganje u zlouporabi položaja i ovlasti. Oslobađajuću nepravomoćnu presudu donijelo je vijeće koje je, kako je rečeno u obrazloženju presude, utvrdilo da veliki dio optužbe nije dokazan, najviše u onom dijelu neplaćanja i tvrdnji da su izvršena fiktivna plaćanja.



Godinu je obilježio i slučaj Huanita Luksetića (37) koji je optužen da je posjedovao 15 kilograma marihuane radi prodaje i ilegalno uzgajao indijsku konoplju. Optužnica riječkog Općinskog državnog odvjetništva potvrđena je početkom studenoga. Huanito Luksetić kojem je uzimanje ekstrakta kanabisa pomoglo u liječenju multiple skleroze naglasio je kako »Svako ljudsko biće ima pravo na život, pravo na izbor, pravo na samoliječenje. Konoplja nekome možda neće pomoći, ali sigurno neće odmoći! A u svakom smislu je zabranjena. Zašto?«



Optužnicom se Fikret Abdić, kao vlasnik i direktor Finaba Rijeka i ujedno kao predsjednik Uprave i direktor tvrtke Agrokomerc Rijeka, teretio da je 27. siječnja 2000. godine u nakani pribavljanja za sebe nepripadne materijalne koristi, vile u Voloskom i zemljišta od 850 četvornih metara, nakon što je odobrio i naložio sklapanje fiktivnog ugovora o pozajmici tvrtki Agrokomerc Rijeka, zaključio fiktivni ugovor o zajmu i sporazumu o prijenosu prava vlasništva.


Pred sam kraj godine okončan je i višegodišnji postupak koji se u riječkom Županijskom sudu vodio protiv Januza Dervishija, 49-godišnjaka iz Kostrene, i Valdeta Xhake, 55-godišnjaka iz Pule, pod optužbom za krijumčarenje šest kilograma heroina iz Češke u Italiju. Tijekom godina bilo je mnogobrojnih odgoda, dobar dio njih zbog sporosti talijanskog pravosuđa u dostavljanju dokaza. Presuda je donijeta temeljem sporazuma, a s obzirom na to da su obojica optuženika tijekom postupka proveli u istražnom zatvoru toliko godina koliko im je dosuđeno, kazne su već »odradili«.