Četveronožni 'živi alarm'

Lajanjem digao uzbunu: Škola u Rijeci bi potpuno izgorjela da nije bilo domarovog psa Kana

Ico Mikuličić

Foto  I. Tomić

Foto I. Tomić

Domarov pas je počeo lajati i postao živi alarm. Probudio je susjeda i domara koji su izašli vidjeti što se događa. Ostali su šokirani vatrenim jezicima koji su već izbijali kroz prozore na fasadu



RIJEKA – Šteta u školi na Mlaki, u kojoj je u noći sa srijede na četvrtak podmetnut požar, je ogromna. Zbornica je doslovno pretvorena u prah i pepeo. Neprepoznatljiva. Izgleda kao prostor do kraja opustošen ratnim vihorom u kojem su namjerno spaljivane zgrade da izgore do temelja.


Po svemu sudeći škola je mogla izgorjeti u potpunosti. Spasili su je domarov pas Kan, susjed i domar! Požar je kasno primjećen jer je vatra izbila usred noći, negdje između 2 i 3 sata kad svi spavaju, a škola nema vatrodojavni sustav.


Domarov pas je počeo lajati i postao živi alarm. Probudio je susjeda i domara koji su izašli vidjeti što se događa. Ostali su šokirani vatrenim jezicima koji su već izbijali kroz prozore na fasadu. Odmah je alarmirana policija i vatrogasci Javne profesionalne jedinice Rijeka koji su stigli za minutu-dvije i hitnom intervencijom za pola sata uspjeli vatru lokalizirati i centar požara ostaviti  unutar zbornice i zidova četiriju malih prostorija uz nju.




Prava je sreća u nesreći da je vatra bar tada primjećena i da su vatrogasci brzo stigli s brojnim snagama i opremom pa se uspjelo spriječiti da se požar ne proširi preko samo nekoliko metara širokog hodnika, na prostoriju preko puta u kojoj je knjižnica puna knjiga. Da se vatra tamo proširila, vjerojatno danas velike škole više ne bi ni bilo.


Po onom što smo vidjeli na mjestu događaja počinitelj ili počinitelji su se u zgradu doslovno uvukli razbivši manji podni dio ulaznih vrata širok jedva tridesetak centimetara i visok oko 80 centimetara. Čudo je kako su se kroz tako mali otvor i uspjeli provući. Vrata, kao i neki drugi prostori, nakon nedavnih provala u školu ojačani su dodatnim zaštitnim šipkama. No, počinitelji su na tom mjestu uspjeli razvaliti šipke, a zatim i probiti i preostali dio, također pojačan metalnom zaštitom, i provući se.


Kako škola nema sustava osiguranja, saznajemo da je domar nakon posljednjih dviju provala dodatno noću patrolirao oko škole i kontrolirao zgradu. U noći na četvrtak obišao je školu oko 22 sata, a posljednji put oko 1 sat u noći. Počinitelji su se vjerojatno uvukli u zgradu oko sat iza toga ili možda malo prije. Moguće je da su čak negdje skriveni čekali najpovoljniju priliku da domar obavi zadnji obilazak.


U blizini požarišta, na katu kod zbornice, primjetili smo i jedan veći lim koji ne izgleda da tamo pripada. Poslije smo saznali da to nije iz škole. Postoji pretpostavka da su na tom limu možda namjeravali zapaliti imenike i dokumentaciju, pa im se otelo kontroli. Ili su jednostavno poslije odustali to ostavili, a odlučili zapaliti cijelu zbornicu pa i zgradu. Vidjeli smo još jedan zanimljiv detalj. Na jednom od zidova netko je ispisao poruku: »Medo bio ođe!« I to puno govori o bahatosti počinitelja koji su željeli ostaviti svoj suludi vandalski trag i pečat. No, možda su ostavili i nešto što nisu trebali. Možda to može pomoći istrazi iako ono što piše vjerojatno naivno pokušava dijalektom skrenuti na krivi smjer. Vidjet ćemo što će pokazati istraga.


Ranije dvije provale još nisu razriješene, ali po nekim našim informacijama policija nije praznih ruku. Sada će još snažnije pokrenuti kotač istrage jer je paljenje škole zaista drastičan slučaj.