Pranje novca

“Kurir” iz Belog Manastira prebacivao hakirani novac u BiH

Ana Raić Knežević

Jedan krak prevarantskog lanca vodio je prema BiH, a drugi prema Rusiji

Jedan krak prevarantskog lanca vodio je prema BiH, a drugi prema Rusiji

Računalni prevaranti poharali su račune brojnih građana te preko austrijskih i njemačkih banaka transferirali 47-godišnjaku novac na njegove račune, a on ga je, da se sakrije trag porijekla, prebacivao dalje

ZAGREB  Još jedna »mula« iz lanca hakerskih napada na klijente banaka završila je iza rešetaka. Riječ je o 47-godišnjaku iz Belog Manastira, koji se posljednjih godinu dana skrivao pred hrvatskim istražiteljima u Srbiji budući da ima i hrvatsko i srpsko državljanstvo. A pobjegao je preko granice kad je obavio posljednju transakciju novca što je na jedan od njegovih bankovnih računa sjeo iz inozemstva.     Ovaj 47-godišnjak očito je bio dio lanca računalnih prevaranata koji su lani tijekom svibnja i lipnja poharali brojne korisničke račune u Hrvatskoj, ali kako proizlazi iz ovog posljednjeg slučaja, i u drugim europskim zemljama. Ovdje su konkretno u pitanju Njemačka i Austrija jer je upravno preko banaka iz tih zemalja na račune što ih je 47-godišnjak otvorio u nekoliko banaka u Hrvatskoj transferiran novac.  

  Prema dokazima kojima istražitelji za sada raspolažu protiv njega, on je račune otvorio u Nava banci, Splitskoj banci i Kent banci. Od 21. svibnja do 30. lipnja prošle godine na te mu je račune, uglavnom u iznosima od oko devet tisuća eura uplaćeno nešto više od 28 tisuća eura.


   Nije dvojbeno da je 47-godišnjak znao da je riječ o novcu koji potječe od nekog kaznenog djela, tim više što je svojevremeno radio kao carinik. Kad je ostao bez posla bavio se, kako je i sam priznao, »svim i svačim«, pa čak i preprodajom dijamanata.     Zbog stiske s novcem u kojoj se našao, kontakt s osobama koje su mu ponudile jednostavan posao – primanja uplata na bankovne račune – učinio mu se kao dobra prilika za laku zaradu. Ubrzo su, kako je i dogovoreno, na njegove račune počeli stizati pozamašni iznosi. Tako mu je, kako doznajemo, na račun u Nava banku »sjeo« novac iz Njemačke. Uplaćen je preko RBA banke.  

  Na račun u Splitskoj banci preko BLB-a mu je transferirano nešto više od dvije tisuće eura. Taj novac uspio je podići i prebaciti, prema uputama što ih je dobio, u susjednu BiH. U još nekoliko navrata stizala su mu sredstva iz Austrije i Njemačke i to preko banaka kojima je uplaćivan novac hakiran s računa inozemnih tvrtki, ali i građana.


   Zbog svojih postupaka 47-godišnjak je osumnjičen za pranje novca. Naime, transferi preko više različitih računa služili su upravo tome – da se sakrije pravi trag porijekla novca.




   Ovaj slučaj još je jedan u nizu koji dokazuje neslućene razmjere računalnih prijevara kojima su već mjesecima izloženi građani i poduzetnici. Novi list je već pisao o takvom prevarantskom lancu čiji je jedan krak vodio prema BiH, a jedan prema Rusiji, no za sada su u ruke domaćih istražitelja pale uglavnom ovdašnje »mule«, odnosno oni koji su otvarali račune za prebacivanje sredstava ukradenih hakiranjem.


   Ovaj bivši carinik iza rešetaka će čekati rasplet istrage jer je po ocjeni Županijskog suda u Osijeku postoji opasnost da bi mogao ponovo pobjeći, ali i pokušati ometati istragu ili čak ponoviti neko slično kazneno djelo.