Jezivi zločin

‘Kulišekovi prsti bili su umrljani krvlju’: Suđenje ubojici iz Crikvenice nastavlja se u rujnu

Fiore Vežnaver

Foto V. Karuza

Foto V. Karuza

Trojica svjedoka i dvoje vještaka jučer se nisu pojavili na ročištu u sudnici pa je sutkinja samo izvijestila o bilješkama iz zapisnika o pregledu Dina Kulišeka u ambulanti Hitne pomoći u Crikvenici, obavljenom odmah nakon ubojstva



Kratko je trajao jučerašnji nastavak suđenja Dinu Kulišeku,  23-godišnajku iz Dramlja, optuženom za jezivi zločin u  zgradi u crikveničkoj Ulici kralja Tomislava prije dvije godine, ubojstvo 22-godišnjeg Ivana Jagodića i pokušaj ubojstva njegove djevojke, tada 19-godišnje Meriem Demo. Za jučer je bilo predviđeno saslušanje pet  ljudi – trojice svjedoka i dvoje vještaka iz Centra za kriminalistička vještašenja iz Zagreba –  ali se nitko od njih nije pojavio u sudnici. Njihovo ispitivanje odgođeno je  za sredinu rujna, kada bi trebalo biti saslušano još nekoliko svjedoka, među kojima i zatvorski liječnik koji je pregledao Kulišeka nakon što je smješten u riječki zatvor i psihologinja riječkog KBC-a.


Saslušanje to dvoje liječnika tražili su odvjetnici optuženog, obrazlažući da je Kulišeka zatvorski liječnik, s dijagnozom da ima psihozu, uputio na liječenje u zagrebačku Bolnicu za osobe lišene slobode, te da je i  psihologinja pledirala za hospitalizaciju.


Bilješka


Sutkinja Jesenka Kovačić koja predsjedava sudskim vijećem, objavila je jučer da je stigla tražena bilješka, u biti zapisnik o pregledu Dina Kulišeka kojeg je u ambulanti Hitne pomoći u Crikvenici obavio vještak sudske medicine nakon njegova uhićenja 13. srpnja 2014. godine, kao i fotodokumentacija o tome. U bilješci se, među ostalim, konstatira da su Kulišekovi prsti umrljani krvlju, da na tijelu ima niz oguljotina, da ima dvije manje rane, od toga i jednu malu ubodnu na nozi. Prije nekoliko mjeseci konačno je razriješena dilema je li Dino Kulišek bio ubrojiv  u vrijeme jezivog delikta: zaključeno je da jest. Dogodilo se to nakon što je  Vrhovni sud arbitrirao u slučaju, odbivši žalbu obrane   na rješenje riječkog Županijskog suda koji je odbio njihov raniji prijedlog da se odbaci, izuzme iz spisa nalaz  Neuropsihijatrijske  bolnice u Popovači, rezultat trećeg vještačenja, čiji je temeljni zaključak da je Kulišek u vrijeme zločina bio ubrojiv. Dilema oko ubrojivosti nastala  je jer  postoje dva kontradiktorna nalaza psihijatrijskih vještaka: eksperti iz Psihijatrijske bolnice Vrapče smatraju da   u vrijeme zločina nije bio ubrojiv, dok riječka psihijatrijska vještakinja Klementina Ružić i eksperti iz Popovače smatraju da je bio smanjeno ubrojiv, ali ne bitno.

Svjedočenja


Na suđenju je dosad saslušano više svjedoka, među kojima i 21-godišnja Meriem Demo iz Rijeke koja se u svom potresnom svjedočenju prisjećala jezivog masakra u stanu njenog dečka u Crikvenici u srpnju 2014. godine koji je uspjela preživjeti. Djevojka je zadobila petnaestak ubodnih rana hladnim oružjem, preživjela je, ali su ostale i fizičke i psihičke posljedice.




Jedan Kulišekov prijatelj ispričao je da mu je on u vrijeme što je prethodilo zločinu govorio da se osjeća čudno,  kako osjeća da ga netko kontrolira, te da vjeruje kako je mislio na mladića kojeg će ubiti.


Stravičan zločin zbio se poslijepodne  13. srpnja 2014. godine u stanu i hodniku zgrade u Ulici kralja Tomislava  u Crikvenici.  Kulišeka se  optužuje da je dvjema žrtvama nožem zadao najmanje 55 uboda nožem. Tereti se da je barem 40 uboda nožem zadao Jagodiću koji mu je otvorio vrata stana. Kulišek, kojem prijeti do 40 godina zatvora, na suđenju je izjavio da se ne smatra krivim i da neće iznositi svoju obranu.