Motiv zasad nepoznat

Krvavi obračun u neboderu na Rastočinama: Nožem napala muškarca i nanijela mu teške tjelesne ozljede

Slavica Kleva

Osumnjičenoj ženi i njezinom bolesnom vanbračnom suprugu, koji je zbog bolesti smješten u dom, socijalna služba oduzela djecu



Vika i galama prolamala se stanom jednog od najviših katova nebodera na Rastočinama u četvrtak oko 23 sata. Ubrzo je i policija zaprimila dojavu da je u stanu ozlijeđen muškarac. Informacija se pokazala točnom, zatekli su teško ozlijeđenog muškarca s nekoliko ubodnih rana po cijelom tijelu. Riječanin D. R. u dobi 37 godina odmah je podvrgnut operativnom zahvatu i prema najnovijim informacijama zdravstveno stanje mu je stabilno i izvan je životne opasnosti.


Istodobno, policija je započela kriminalističko istraživanje nad 41-godišnjom ženom, S. T. koja se nalazila u stanu s ozlijeđenom osobom i koja je osumnjičena za nanošenje teških tjelesnih ozljeda muškarcu s kojim se prije nego li se dohvatila noža, tijekom večeri opijala.


– Stan glasi na njezinog vanbračnog supruga s kojim ima troje maloljetne dječice, a on je zbog teške bolesti prije nekoliko mjeseci odvezen u jedan dom koji se nalazi u središnjoj Hrvatskoj, mislim Zagrebačkoj županiji. Nakon što je doživio moždani udar jedno vrijeme je boravio u stanu, pa u Domu Kantrida iz kojeg ga je brzo vratila kući, no njegova partnerica očigledno nije mogla voditi brigu ni o svom zdravstvenom stanju, a kamoli njegovati bolesnog supruga. A tu su još bila i dječica… – rekao nam je jedan od susjeda s kojima smo razgovarali.


Dokazi iz stana


Kako doznajemo od susjeda, oni nisu previše iznenađeni događajem, kažu da je to bio život u paklu. Ne samo zbog česte galame, vike, opijanja, nevjerojatno loših higijenskih uvjeta u kojima se život odvijao, neplaćenih režija i računa, nego i potpuno nezdravog odgoja maloljetne djece.Naš fotoreporter uhvatio je trenutak kad je osumnjičena žena u pratnji policije izlazila iz nebodera, a istražitelji pokupili iz stana još neke dokaze, vjerojatno bitne za daljnji tijek kriminalističkog istraživanja, ali i konačnu kvalifikaciju kaznenog djela. Nije isključeno da će čin S. T. biti okvalificiran kao pokušaj ubojstva.

O cijelom slučaju obaviješten je i zamjenik županijske državne odvjetnice koji je promptno izdao naloge neophodne za daljnji tijek istrage.


Osumnjičena je odmah nakon krvavog događaja u noći odvedena u Prvu policijsku postaju na ispitivanje, a u petak je još jednom u pratnji policije otišla u stan iz kojeg su izuzeti još neki odjevni predmeti i spremljeni u velike omotnice. Stan je nakon toga policija zapečatila.


– Sreća da joj je socijalna služba uzela dječicu i odvela ih na sigurno mjesto jer to se više nije moglo gledati. Ne samo da je suprug, nešto stariji od nje, bio nemoćan nakon moždanog udara i u kolicima, nego su i kćerkice znale biti zapuštene, trčale same i bez nadzora po hodnicima nebodera. Znale su tražiti pomoć nas susjeda kad bi recimo njihov tata pao s kreveta, a one nisu znale što učiniti i kako ga podići. Kad bismo došli u stan, zatekli bismo njihovu mamu mrtvu pijanu na krevetu. Ma što da vam kažemo, tuga i jad, barem su djeca bila pošteđena užasnih prizora nakon te svađe sinoć – dodao je susjed koji godinama dijeli svakodnevicu s problematičnom obitelji.


Otpuštena iz bolnice


– Čuo sam da je baš negdje pred blagdane S. T. otpuštena iz bolnice gdje se liječila od alkoholizma, ali očigledno nije njoj stalo do izlječenja. A i ne znamo tko je taj muškarac s kojim se našla u stanu i napala ga nožem. Teško je dokučiti motive razmirica i svađa koja se dogodila unutar četiri zida, ali je, nema sumnje, alkohol kumovao ovakvom razvoju situacije – nastavio je susjed.


Druga susjeda je pak kratko rekla da je čula galamu, a tek kasnije ugledala i policiju na hodniku.


– Znala sam da se nešto dogodilo, ali konkretno ne znam što. Vidim sad i ja da je stan zapečaćen. Inače taj njezin muž s kojim ima djecu simpatičan je, drag i dobar, on je koliko toliko brinuo o toj djeci, ali čini mi se da je i on u zadnje vrijeme znao potegnuti iz čašice s njom. Kako se razbolio, život je postajao sve gori i gori… – dodao je naš sugovornik.


Jučer točno u podne, nakon što je ispitana na Županijskom državnom odvjetništvu, S. T. privedena je sucu istrage Županijskog suda Vladi Bosneru. Prihvatio je sudac prijedlog tužitelja da se osumnjičenoj za pokušaj ubojstva odredi istražni zatvor, ali zbog opasnosti utjecaja na svjedoke. Nije prihvatio i drugu osnovu, pritvor zbog opasnosti od ponavljanja djela s obzirom da 41-godišnjakinja nije do sada osuđivana, protiv nje se ne vode postupci.