Svjedoci nisu potvrdili nedjelo

Krojf i Šošo oslobođeni optužbi za iznudu

Ico Mikuličić

Miljenko Žaja i Siniša Šošo bili su optuženi da su utjerivali 180.000 dolara navodnog duga što ga je jedan rogoznički poduzetnik dugovao Sinjaninu Tonćiju Botici



ŠIBENIK » Optužbi za iznudu jednog rogozničkog poduzetnika oslobođeni su kontroverzni Miljenko Žaja Krojf, poznat i iz takozvane zagrebačke zločinačke organizacije, Siniša Šošo, također znan iz crnih kronika, ali i kao nogometni menedžer, te sinjski poslovni čovjek Tonći Botica. U osnovi radilo se o utjerivanju 180.000 dolara navodnog duga koji je rogoznički poduzetnik dugovao Botici. 


   Slučaj se razvlačio deset godina. Sadašnja oslobađajuća presuda je izavala dosta iznenađenja zbog niza okolnosti i ranijih vrlo teških optužbi te činjenice da su optuženici uhvaćeni prilikom uzimanja terenskog vozila od žrtve. No Krojfov odvjetnik Velimir Došen tvrdi da je očekivao takvu odluku, prvenstveno zbog činjenice da unatoč svim optužbama ni jedan svjedok nije potvrdio da je vidio da je žrtva iznuđivana. Kako saznajemo, tužitelji će se žaliti na ovu odluku i očekuju barem novo suđenje. 


   Obrazalažući presudu, sudac je objasnio da se optuženi oslobađaju zbog nedostatka dokaza. Čini se da je presudno bilo što je na mjestu iznude u slastičarnici Marine Frapa u Rogoznici bilo dvadesetak ljudi, među kojima i supruga oštećenog, no nitko nije mogao posvjedočiti da je čuo prijetnje ili vidio neke »akte« prinude. 





Najpoznatiji optuženik iz ove grupe je Miljenko Žaja Krojf, znan iz »zločinačke organizacije« u Zagrebu. Preživio je i bombu podmetnutu pod njegov »mercedes«, ali mu je tada amputirana noga. Poslije je imao i niz drugih optužbi i suđenja, ali su mnoge završile oslobađajućom presudom kao i ova sada. 


   Siniša Šošo je poznat iz crnih kronika kao osoba koja je zbog ubojstva susjeda osuđena na 10 godina, od kojih je odležao osam. Poznat je i po povezanosti s prodajama nogometaša, tako se pisalo da je između ostalog bio uključen u transfer Darija Srne u Šahtjar i Gorana Sablića u kijevski Dinamo. 


   Tonći Botica je svojedobno u Sinju prodavao Levi’s traperice i na tom poslu je navodno stekao veće novce. No na koncu je posao propao pa su krenula uzajamna optuživanja bivših partnera i opasne krimi priče o kojima se puno nagađalo po Sinju. U Splitu mu je u to doba dignut u zrak i terenac.



   Ukratko prepričano, tužitelji su tvrdili da je Botica angažirao Krojfa i Šošu da utjeraju njegov dug, odnosno da im je »prodao« svoje potraživanje. Sve se dogodilo u svibnju 2004. godine kad su se u marini sastala trojica optuženih i rogoznički poduzetnik. Tužitelji su tvrdili da je Botica, nakon što mu je žrtva odgovorila da mu ništa ne duguje i da će to riješiti sud, rekao: »J… ja sud, to ćemo riješiti na brži način. Od sada duguješ Krojfu i Šoši…« Na to se umiješao Krojf i pitao žrtvu zna li tko je on i dodao da je o njemu mogao čitati u novinama. Tužitelji su u optužnici tvrdili da se tada s još težim prijetnjama uključio Šošo i rekao »da je njemu nekom prosuti mozak isto kao i popiti kavu«. Slične prijetnje je izrekao i Krojf. Prijetili su smrću žrtvine obitelji, rekavši da će mu prvo ubiti dijete i ženu, a njega ostaviti za kraj. 


   Da bi ga još više zastrašili, drugooptuženi Šošo je podigao majicu i pokazujući mu pištolj pitao »hoćeš da ti sada prospemo mozak«, na što je Krojf tobože smirivao stvari rekavši da za to ima vremena… Kad im je žrtva rekla da nema novca već samo vozila, rekli su da će to uzeti. Odveo ih je do svog vozila »chevrolet blazer« i Krojf mu je na komadu papira napisao svoje podatke, tražeći da sutra doveze auto i donese dokumente kojima će predati vozilo. Dodali su da će po druga dva automobila, »cadilac sevile« i oldtimer »maserati« doći za tri dana – tvrdili su tužitelji u optužnici, koja se zasad nije uspjela potvrditi… 


   Žrtva je istog dana otišla u policiju i prijavila iznudu, slijedećeg dana na mjestu predaje đipa postavljena je zasjeda i osumnjičenici su uhićeni. U pritvoru su bili sedam mjeseci. Presuda je nepravomoćna i vidjet ćemo što će se događati u nastavku i nakon žalbi.