Ročište

Krivac za smrt sestara Filipovića ne može van: Žaji zatvor produžen za još dva mjeseca

Slavica Kleva

Usvojena je žalba Žajinih odvjetnika i donijeto rješenje koje je postalo pravomoćno, da visina jamstva iznosi milijun kuna. No, hoće li se jamstvo aktivirati, odnosno hoće li ga Žaja uplatiti, neizvjesno je u ovom trenutku.



RIJEKA U ponedjeljak će se navršiti točno mjesec dana otkad je Robert Žaja, 46-godišnjak iz Mavrinaca, priveden na ispitivanje u Općinsko tužilaštvo pod sumnjom da je izazvao tešku prometnu nesreću prije deset godina u kojoj su poginule sestre Filipović, 22-godišnja Višnja i njezina 19-godišnja sestra Gordana.


Vijest da se deset godina nakon tragedije otkrio osumnjičeni nije bila samo vijest dana, bila je to vijest desetljeća, ne samo zbog dva izgubljena mlada života, nego i zbog činjenice da je u cijelom razdoblju traganja za počiniteljem bilo amplituda u policijskoj istrazi. A protekom vremena u kojem se ništa konkretno nije kristaliziralo u smislu otkrivanja počinitelja, opravdano je bacalo sumnju na aljkavost i površnost policijske istrage, što je logično otvorilo prostor za uličnu slobodnu interpretaciju »tko bi mogao biti vozač ubojica«, javno prozivajući konkretne osobe, imenujući ih »sigurnim krivcima za nesreću«.


Tragovi i dokazi


Jučer je na Županijskom sudu u centru istrage održano ročište na kojem se odlučivalo o produljenju istražnog zatvora gdje se osumnjičeni nalazi. Uz sudjelovanje općinske tužiteljice Nine Vičević koja vodi istragu, ročištu je pristupio i osumnjičeni Žaja uz odvjetnike Sašu Jelušića i Gorana Marjanovića. Prije mjesec dana sudac istrage Vlado Bosner je privatio prijedlog tužiteljice da zbog opasnosti od ometanja kaznenog postupka prikrivanjem i uništavanjem tragova i dokaza te opasnosti od utjecaja na svjedoke odredi osumnjičenom istražni zatvor bez određivanja jamstva. Na tako donesenu odluku žalili su se Žajini odvjetnici Jelušić i Marjanović, žalba im je usvojena te je u međuvremenu donijeto rješenje koje je postalo pravomoćno, da visina jamstva iznosi milijun kuna. No, hoće li se jamstvo aktivirati, odnosno hoće li ga Žaja uplatiti, neizvjesno je u ovom trenutku.




U svakom slučaju, sudac Bosner osumnjičenom Žaji odredio je još dva mjeseca istražnog zatvora, a istraga se nastavlja. Provode se istražne radnje koje je naložila tužiteljica. U prvom redu, ono što se i najavljivalo, vještačit će se između ostalog fizikalno-kemijska svojstva boje spornog automobila Renault clio kojim se Žaja te kobne noći kretao u suprotnom smjeru vozeći ravno u smjeru automobila kojim su se kretale sestre u društvu još tri prijatelja.


Ispitivanje svjedoka


Sporni automobil je tijekom proteklih deset godina promijenio tri vlasnika, no ta činjenica bitno ne utječe na tijek vještačenja koja se provode nad automobilom. Jedan manji dio svjedoka do sada je ispitan u Općinskom tužilaštvu, ali veći dio, od njih dvadesetak, tek treba biti pozvan na ispitivanje.


Podsjetimo, u obrazloženju rješenja o provođenju istrage proizlazi osnovana sumnja da se osumnjičeni Žaja u večernjim satima 15. prosinca 2006. godine osobnim automobilom Renault clio uključio u promet s Inine benzinske crpke u blizini Čavala na autocestu A6 i protivno odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama kretao zabranjenim smjerom, takvim postupanjem ugrožavajući sigurnost drugih sudionika u prometu. Osnovano se sumnja da je dolaskom kod KM oznake 76+600 metara naišao na osobno vozilo marke Toyota yaris kojim je propisno upravljala Višnja Filipović i koja je, kako bi izbjegla direktan sudar s njegovim osobnim automobilom, naglo skrenula u desno, uslijed čega je došlo do zanošenja njezinog osobnog vozila, a potom i višestrukog prevrtanja. U nesreći su vozačica i njezina sestra Gordana Filipović smrtno stradale, dok je ostalo troje suputnika zadobilo lake tjelesne ozljede.