Požar nije podmetnut

Kratki spoj na jahti njemačkog vlasnika uzrok požara u Marini Punat

Branko Škorić

Požar je buknuo nakon kratkog spoja na 11-metarskoj jahti "Maniti" tipa Princes 34 u vlasništvu njemačkog državljanina koji je rekao da njegovo osiguranje pokriva i štetu nastalu i na drugim plovilima



RIJEKA - Kvar na električnim instalacijama na jednom od plovila koja su bila na suhom vezu uzrok je požara što je izbio u Marini Punat u subotu ujutro nešto prije 6 sati, priopćeno je iz PU primorsko-goranske.


Naime, danas je u marini u Puntu na otoku Krku obavljen očevid na mjestu gdje je jučer izgorjelo dvadeset plovila, čiji su vlasnici uglavnom stranci. Očevid su proveli djelatnici Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja ‘Ivan Vučetić’ uz nazočnost zamjenice državne odvjetnice Općinskog državnog odvjetništva u Rijeci i policijskih službenika Policijske uprave primorsko-goranske. Utvrđeno je da je uzrok požara tehničke naravi, odnosno kvar na električnim instalacijama na jednom od plovila.


Materijalna šteta, međutim, još uvijek se utvrđuje, navodi se u priopćenju PU primorsko-goranske. 




Prve neslužbene procjene govore da su izgorjele jahte vrijedne milijune eura. 


Predsjednik Uprave Marina Punat Grupa Krešimir Žic rekao je da raspolaže službenim policijskim izvješćem o katastrofalnom požaru u Marini:


– Trojica vještaka iz Centra za forenzička ispitivanja iz MUP-a RH nedvojbeno su ustanovila da je požar izbio uslijed kratkog spoja na jahti “Maniti” tipa Princes 34. Vlasnik jahte dužine 11 metara je njemački državljanin. Rekao nam je da je plovilo osigurano čak i za slučaj da se nešto nepredviđeno dogodi i izvan njegova plovila. Drugim riječima, nema nikakve odgovornosti na našoj marini, a osiguranje vlasnika Princesa pokriva i štetu nastalu na drugim plovilima. Požar je izazvao kratki spoj na brodskoj 12 Volti naponskoj instalaciji.