Časni sude, nije kriva!

Krasičar brani napadačicu: Bio bih smeće od čovjeka kad bih rekao da me htjela ubiti

Fiore Vežnaver

Onda me jednostavno zakačila nožem u desni dio trbuha. Malo poslije, kada sam se pridizao, kada sam rukom posegnuo za kvakom na vratima, lagano me je bocnula nožem u desnu podlakticu, opisao je Dragan Mican što se između njega i Mirele Šabanović događalo u večernjim satima 29. studenog 2013. kada ga je napala i teško ranila



RIJEKA  »Nisam ga pokušala ubiti. Jako mi je žao što je do toga moralo doći, ali ne smatram se krivom«. Izjavila je to u sudnici Mirela Šabanović (24) iz Ogulina, kojoj je jučer u riječkom Županijskom sudu počelo suđenje pod optužbom za pokušaj ubojstva ondašnjeg nevjenčanog supruga Dragana Micana (36) u kući na Krasici.


Nezaposlena Ogulinka tereti se da je počinila krvni delikt  u večernjim satima 29. studenog prošle godine, u kući na Krasici u kojoj je s živjela kao podstanarka s izvanbračnim suprugom Draganom Micanom. Optužena je da je  nakon verbalnog sukoba počela zamahivati prema Micanu s dva kuhinjska noža, a u jednom trenutku ga i ubola. Zadala  mu je ubodnu ranu, na granici prsnog koša i trbuha, nanijevši mu po život opasnu ozljedu. Dok se Mican rukom pokušavao zaštititi, hladnim oružjem ozlijedila mu je i ruku, tvrdi se u optužnici, u kojoj se dodaje da je djevojka prestala s napadom kada se žrtva sklonila u drugu prostoriju. 



Mirela je uvijek bila nemirna, pila je, bila je agresivna prema mom bratu. Zato sam u jednom trenutku odlučio ne družiti se više s njima. Sjećam se slučaja kada je brat doma organizirao zabavu uz roštilj. Mirela je pila, nastala je svađa, pa je brata šakom udarila u glavu. On se zatim podignuo s tla i uzvratio joj, ispričao je stariji brat ranjenog Micana. Šogor ranjenog prisjetio se da se taj šakački obračun dvoje glavnih aktera procesa dogodio nakon što je Mirela, pod utjecajem alkohola, počela plesati, a Dragan Mican joj rekao da se ne ponaša kao kurva. Sjetio se i drugog slučaja, proslave nekog rođendana, kada je Mirela Dragana udarila šakom u glavu, ali joj on tada nije uzvratio. Oba svjedoka rekla su da je Mirela na po par dana znala odlaziti od Dragana, pa mu se opet vraćala.





Micanova priča


Napadačica je zatim pobjegla s mjesta događaja. Policija ju je pronašla rano poslijepodne sljedećeg dana u susjedovoj kući, gdje se sklonila. 


U sudnici su jučer saslušana četvorica svjedoka, među kojima i teško ranjeni Mican, koji se prisjetio da je kritičnog dana kasno navečer došao s posla, otuširao se pa sjeo na kauč u dnevnom boravku. 


– Mirela je bila nervozna, svađali smo se i prepucavali sat vremena. Odlučili smo večerati, no ona mi je i dalje neprestano predbacivala, da sam previše na poslu, a premalo s njom, pričao je Mican, stolar s Krasice. 


–  Podnosio sam koliko sam mogao, ali sam sve više gubio živce. Ona je sjedila za stolom, ali nije mogla jesti. Prepirali smo se… Mirela je u jednom trenutku, dok sam ja jeo, padelu s večerom, a radilo se o grahu s kobasicama, uzela u ruke i njime udarila u stol, tako da se dio hrane prosuo. Ipak, večerao sam, a poslije sjeo na trosjed i 15 minuta samo šutio. Mirela me pitala što se durim, da nije mislila ništa loše. U jednom trenutku uzela je padelu sa stola. Bila je ljuta, htjela je izvan kuće baciti hranu što je još bila u posudi. Uzeo sam joj iz ruke padelu, a ona ju je šutnula nogom, pa se prosuo ostatak večere. Uhvatio sam Mirelu, bila je prilično bijesna. Nisam htio da se sramotimo pred susjedima, srušio sam ju na pod i rukom držao jedno vrijeme za vrat.  Uskoro sam je pustio, no ona je sa stola uzela nož. 



Previše sam radio. Vjerujem da Mireli nije bilo lako. Često bih došao umoran kući, najradije bih odmah išao spavati. A ona je, kao i svaka žena, htjela pažnju. Nisam bio svjestan da je zanemarujem. Da nije bilo svih tih sitnih detalja, vjerojatno ne bi došlo do ovoga, konstatirao je Mican, gotovo sebe proglasivši krivcem za to što je uboden nožem. Tužiteljica mu je više puta ukazala da u nizu detalja danas govori drukčije nego u istrazi, da dosta ide na ruku optuženoj. 


– Želite zaštiti optuženu?… – na kraju mu se obratila i sutkinja Jesenka Kovačić.


– Iskreno, ne želim da joj se nešto dogodi, jer za mene to nije bio pokušaj ubojstva. Prošlo je dosta vremena, nije ona loša osoba, nije sposobna nekoga ubiti. Iz svega ovoga izvukla je pouku, a i ja sam shvatio neke stvari, da nisam bio u svakom trenutku »naj« prema njoj. Ona je mene voljela, a kod mene se tu ništa nije promijenilo, zaključio je Mican. 



Što lažeš!


– Počela je mahati nožem, ali bio bih smeće od čovjeka kad bih rekao da me htjela ubiti. Nisam se previše odmicao, nisam mislio da može doći do toga. Onda me jednostavno zakačila nožem u desni dio trbuha. Kleknuo sam, ostao sam lagano bez daha… Mirela je stajala pokraj mene sva izbezumljena, nije bila svjesna što se dogodilo. Uzeo sam mobitel i nazvao jednog od braće, dok sam lijevu ruku držao na rani da ne iskrvarim. Malo poslije, kada sam se pridizao, kada sam rukom posegnuo za kvakom na vratima, Mirela me lagano bocnula nožem u desnu podlakticu, prisjetio se Mican, našto je optužena, iako joj je Mican u svom svjedočenju bio vrlo naklonjen, dobacila: »Što lažeš!«. Mican je kazao da je Mireli zatim rekao da se makne iz kuće, da je bolje da se ne vidi s bratom, koji uskoro stigao i odvezao ga na Hitnu pomoć.


Optuženu je sutkinja nakon četvrtog ubacivanja u riječ svjedoku udaljila iz sudnice do kraja saslušanja žrtve pokušaja ubojstva. Suđenje se nastavlja za dva tjedna, kada bi u sudnici svoj iskaz trebao dati i vještak sudske medicine.