Mobitel prevara

Krao osobne podatke i sklapao fiktivne ugovore s teleoperaterima

Fiore Vežnaver

42-godišnjak je građane sveukupno oštetio za najmanje 34 500 kuna, od kojih su neki oštećeni za nekoliko stotina kuna, a neki za više tisuća kuna



RIJEKA Policijski službenici III. policijske postaje Rijeka u suradnji s policijskim službenicima Policijske uprave primorsko-goranske proveli su kriminalističko istraživanje nad 42-godišnjim hrvatskim državljaninom.


Policija ga sumnjiči da je neovlašteno prikupljao i obrađivao osobne podatke građana temeljem kojih je sklapao  fiktivne ugovore s telefonskim operaterima. Zbog neplaćanja računa telefonski operateri teretili su građane na čije osobne podatke su ugovori bili zaključeni. Kaznena djela je počinio krajem prošle i tijekom ove godine na štetu većeg broja građana s područja Primorsko-goranske i nekoliko drugih županija. Građani su sveukupno oštećeni za najmanje 34 500 kuna, od kojih su neki oštećeni za nekoliko stotina kuna, a neki za više tisuća kuna. 


Isto tako, policija ga sumnjiči za daljnju prodaju mobitela pribavljenih putem spomenutih fiktivnih ugovora, a protupravna imovinska korist koju je ostvario na ovaj način bit će naknadno utvrđena.




Uz kaznenu prijavu za  dvadeset kaznenih djela računalna prijevara i isto toliko kaznenih djela nedozvoljena uporabu osobnih podataka, 42-godišnjak je predan pritvorskom nadzorniku.