Županijski sud u Rijeci

Korupcijska afera potresa riječku Carinu: USKOK traži istražni zatvor za 15 osumnjičenika

Branko Škorić

Dvoje posljednjeosumnjičenih u daljnjem tijeku postupka branit će se sa slobode jer USKOK za njih nije predložio mjeru istražnog zatvora.



RIJEKA Oko 14 sati u zgradu riječkog Županijskog suda u pratnji brojnih policajaca privedeno je 15 osumnjičenih za veliku korupcijsku aferu u riječkoj Carini.


Za svih 15 USKOK je predložio određivanje mjere istražnog zatvora, a trenutno su svi osumnjičenici uz svoje branitelje smješteni u veliku sudnicu riječkoga suda na drugom katu.


Istražno ročište vodi dežurni sudac istrage Duško Tišma koji će zajedno s kolegicom sutkinjom istrage Ksenijom Zorc tijekom današnjeg dana donijeti rješenje o određivanju istražnog zatvora.Isto tako, suci će donijeti i rješenja o visini jamstva za svakog osumnjičenika, koje služi kao naknada za praćenje daljnjeg istražnog postupka sa slobode. 

Dvoje posljednjeosumnjičenih - Damir Novinc i Davor Topić - u daljnjem tijeku postupka branit će se sa slobode jer USKOK za njih nije predložio mjeru istražnog zatvora.




Jučer i danas ujutro USKOK-ovi su službenici ispitivali osumnjičenika vezano uz korupcijusku aferu u dvjema ispostavama riječke Carine – u ispostavi Luka Rijeka i ispostavi Škrljevo. 


Podsjetimo, u najvećoj USKOK-ovoj akciji u Rijeci jučer je uhićeno deset carinika, dva direktora i troje djelatnika špediterskih tvrtki iz Rijeke i dva kineska državljanina.


Prije toga USKOK iz Zagreba, u akciji koju je predvodio šef  USKOKA Dinko Cvitan,  izdao je nalog o provođenju istrage protiv carinika zbog kaznenih djela protiv javnog reda – zločinačkim udruženjem – zlouporabom položaja i ovlasti u sastavu zločinačkog udruženja, pomaganja u zlouporabi položaja i ovlasti u sastavu zločinačkog udruženja, primanja mita u sastavu zločinačkog udruženja, zlouporabu položaja i ovlasti te poticanje na zlouporabu položaja i ovlasti.


Dvojica direktora špediterskih tvrtki osumnjičeni su za poticanje na zlouporabu položaja i ovlasti, krivotvorenje službene ili poslovne isprave i davanje mita. Četvoricu osumnjičenika tereti se za davanje mita, a još jedan za zlouporabu položaja i ovlasti.


U USKOK su jučer privedeni Boris Orešković (51) iz Rijeke, Katica Uljar (37) iz Rijeke, Željko Kamenar (66) iz Rijeke, Nenad Ribić (42) iz Rijeke, Zdravko Širola (59) iz Rijeke, Slavko Santini (46) iz Kastva, Silvijo Herljević (46) iz Buzdohnja, Nikola Kovačević (63) iz Rijeke, Srećko Miculinić (51) iz Buzdohnja, Andy John Buneta (45) iz Matulja. Prvih četvero imenovanih su djelatnici  Carinske ispostave Luka Rijeka, a ostalih šestero iz Carinske ispostave Škrljevo. 


Privedeni su i direktor otpremničkog trgovačkog društva Aurel Trade Zlatko Perić (61) iz Rijeke, direktor špediterske tvrtke Ilirijašped Matko Sladić (42) iz Rijeke, trgovac iz Zagreba Smiljan Jozić, Yang Zhihana (30) iz Zagreba, Gua Xiaochun iz Vukovara, djelatnik špediterske tvrtke Adriašped Damir Novinca (45) iz Rijeke i djelatnik tvrtke Garma d.o.o. iz Rijeke Davor Topić (34) iz Rijeke.


USKOK u svom nalogu za provođenje istrage navodi da su oštetili proračun Republike Hrvatske u iznosu od najmanje 308.212 kuna u vidu neocarinjene a uvezene robe te u iznosu od najmanje 7.736,185 kuna u odnosu na robu ocarinjenu u umanjenim iznosima.