Ponedjeljak, 30. studenog 2015.
Županijski sud u Rijeci

foto Korupcijska afera potresa riječku Carinu: USKOK traži istražni zatvor za 15 osumnjičenika

Foto Damir ŠKOMRLJ
Foto Damir ŠKOMRLJ
Autor: Branko Škorić
Objavljeno: 8. svibnja 2013. u 10:45

Dvoje posljednjeosumnjičenih u daljnjem tijeku postupka branit će se sa slobode jer USKOK za njih nije predložio mjeru istražnog zatvora.

RIJEKA  Oko 14 sati u zgradu riječkog Županijskog suda u pratnji brojnih policajaca privedeno je 15 osumnjičenih za veliku korupcijsku aferu u riječkoj Carini.

Za svih 15 USKOK je predložio određivanje mjere istražnog zatvora, a trenutno su svi osumnjičenici uz svoje branitelje smješteni u veliku sudnicu riječkoga suda na drugom katu.

Istražno ročište vodi dežurni sudac istrage Duško Tišma koji će zajedno s kolegicom sutkinjom istrage Ksenijom Zorc tijekom današnjeg dana donijeti rješenje o određivanju istražnog zatvora.
Isto tako, suci će donijeti i rješenja o visini jamstva za svakog osumnjičenika, koje služi kao naknada za praćenje daljnjeg istražnog postupka sa slobode. 

Dvoje posljednjeosumnjičenih - Damir Novinc i Davor Topić - u daljnjem tijeku postupka branit će se sa slobode jer USKOK za njih nije predložio mjeru istražnog zatvora.

Jučer i danas ujutro USKOK-ovi su službenici ispitivali osumnjičenika vezano uz korupcijusku aferu u dvjema ispostavama riječke Carine - u ispostavi Luka Rijeka i ispostavi Škrljevo. 

Privođenje uhićenih u Carini Foto Damir ŠKOMRLJ.jpg (12)
Privođenje uhićenih u Carini / Foto D. Škomrlj

Podsjetimo, u najvećoj USKOK-ovoj akciji  u Rijeci jučer je uhićeno deset carinika, dva direktora i troje djelatnika špediterskih tvrtki iz Rijeke i dva kineska državljanina.

Prije toga USKOK iz Zagreba, u akciji koju je predvodio šef  USKOKA Dinko Cvitan,  izdao je nalog o provođenju istrage protiv carinika zbog kaznenih djela protiv javnog reda – zločinačkim udruženjem – zlouporabom položaja i ovlasti u sastavu zločinačkog udruženja, pomaganja u zlouporabi položaja i ovlasti u sastavu zločinačkog udruženja, primanja mita u sastavu zločinačkog udruženja, zlouporabu položaja i ovlasti te poticanje na zlouporabu položaja i ovlasti.

Dvojica direktora špediterskih tvrtki osumnjičeni su za poticanje na zlouporabu položaja i ovlasti, krivotvorenje službene ili poslovne isprave i davanje mita. Četvoricu osumnjičenika tereti se za davanje mita, a još jedan za zlouporabu položaja i ovlasti.

U USKOK su jučer privedeni Boris Orešković (51) iz Rijeke, Katica Uljar (37) iz Rijeke, Željko Kamenar (66) iz Rijeke, Nenad Ribić (42) iz Rijeke, Zdravko Širola (59) iz Rijeke, Slavko Santini (46) iz Kastva, Silvijo Herljević (46) iz Buzdohnja, Nikola Kovačević (63) iz Rijeke, Srećko Miculinić (51) iz Buzdohnja, Andy John Buneta (45) iz Matulja. Prvih četvero imenovanih su djelatnici  Carinske ispostave Luka Rijeka, a ostalih šestero iz Carinske ispostave Škrljevo. 

Privedeni su i direktor otpremničkog trgovačkog društva Aurel Trade Zlatko Perić (61) iz Rijeke, direktor špediterske tvrtke Ilirijašped Matko Sladić (42) iz Rijeke, trgovac iz Zagreba Smiljan Jozić, Yang Zhihana (30) iz Zagreba, Gua Xiaochun iz Vukovara, djelatnik špediterske tvrtke Adriašped Damir Novinca (45) iz Rijeke i djelatnik tvrtke Garma d.o.o. iz Rijeke Davor Topić (34) iz Rijeke.

USKOK u svom nalogu za provođenje istrage navodi da su oštetili proračun Republike Hrvatske u iznosu od najmanje 308.212 kuna u vidu neocarinjene a uvezene robe te u iznosu od najmanje 7.736,185 kuna u odnosu na robu ocarinjenu u umanjenim iznosima.

Komentari

14
Morate biti prijavljeni ako želite ostaviti komentar. Prijavi se / Registriraj se
 • U2fuzije
  U2fuzije   Objavljeno: 9. svibnja 2013. u 12:47

  Takve ih je rodila i okotila zlocinacka komunjarska majka "KRHOTINA".

 • neven
  neven   Objavljeno: 9. svibnja 2013. u 11:23

  Tražim poštenog carinicu za druženje moguča ljubav i brak .šifra ...besparica 80000000

 • kolega777
  kolega777   Objavljeno: 8. svibnja 2013. u 21:55

  forza Zlatko, drz se kolega!

 • Patriot
  Patriot   Objavljeno: 8. svibnja 2013. u 17:59

  Jel' to nekog u Carini žele smijenit? Ovakvih bi sličnih "afera" pronašli na stotine u državnim firmama i institucijama.

 • Joja Kozarac
  Joja Kozarac   Objavljeno: 8. svibnja 2013. u 17:06

  Ma kakva je ovo velika korupcijska afera ????? Ostetili su RH za malo vise od 30 000 eura ,njih 15,znaci po osobi su zaradili oko 2000 eura ??????
  Ne podrzavam kriminal,ali njihovo pritvaranje i sudjenje ce nas kostati barem tri puta vise od cifre za koju su nas ostetili !

  • maui
   maui   Objavljeno: 8. svibnja 2013. u 19:16

   Nitko Vas ne napada, niti sam Vam replicirao. Nadovezao sam se, ovo je forum.

  • Joja Kozarac
   Joja Kozarac   Objavljeno: 8. svibnja 2013. u 17:55

   maui
   KOMENTAR SAM ANULIRAO,SAM SAM OTKRIO DA SAM POGRIJESIO !
   Kakvog smisla ima replicirati na nesto sto sam POVUKAO ?

  • maui
   maui   Objavljeno: 8. svibnja 2013. u 17:30

   USKOK ih tereti da su u šest mjeseci (dok su trajale posebne dokazne radnje) oštetili RH za najmanje 8 milijuna kuna (8,044.397 kn).
   Tih 8 milijuna ne možete dijeliti po glavi osumnjičenih, jer su najviše profitirali uvoznici, onda špediteri i na kraju carinici. No, ako i samo 10% love podijelite na 15 ljudi, to je cca 54000 kn po glavi u 6 mjeseci ili 9000 mjesečno. Nije baš mala lova...

  • Joja Kozarac
   Joja Kozarac   Objavljeno: 8. svibnja 2013. u 17:22

   Nisam procitao zadnju recenicu teksta, ANULIRAM KOMENTAR !

 • pribo26@net.hr
  pribo26@net.hr   Objavljeno: 8. svibnja 2013. u 17:05

  BRAVO ZA USKOK/POLICIJU!!!! IDEMO JOŠ JOŠ JOŠ .... hahahahah

 • Moby Dick
  Moby Dick   Objavljeno: 8. svibnja 2013. u 16:32

  A Damir Novinc i Davor Topić su sve lijepo odrukali...i sad će biti svjedoci pokajnici....

 • Mate Francuz
  Mate Francuz   Objavljeno: 8. svibnja 2013. u 12:57

  4 slike, računaj i onu u naslovu ! :))))) Izgleda da nije iscurila informacija a tako i treba.
  Ha ha , uapsilo i Zlatka Perića. Đe njega. On je poštenjačina a i priglup je da muljavi. Šta će na to reć fata mu Slavica i brat škampar... neko mu ga smjestio od ovih koji moraju preživjeti nakon ulaska u EU! Jadničak.

 • flash gordon
  flash gordon   Objavljeno: 8. svibnja 2013. u 12:49

  Naslov
  FOTO Korupcijska afera potresa riječku Carinu ..
  u galeriji samo tri slike ..

  • Emilio Estevez
   Emilio Estevez   Objavljeno: 8. svibnja 2013. u 14:02

   a kol'ko bi ti slika? pa nisu slikali nives celzijus.