Spriječili krađu novčanika

Konobari zaustavili lopove s Livačine i predali ih policiji: Donosimo priču o herojima Lopara

Ivor Balen

Obitelj je dolazila kombijem bjelovarske registracije, a uskoro je stigla i policija / Foto Ena Paparić

Obitelj je dolazila kombijem bjelovarske registracije, a uskoro je stigla i policija / Foto Ena Paparić

Maloljetna djevojčica vratila je novčanik koji je ukrala turistu iz Češke, a zatim se dala u bijeg prema vozilu. Djelatnici bistroa potrčali su za kradljivicom i njezinim roditeljima te svojim vozilom i tijelima blokirali crveni kombi do dolaska policije



LOPAR – Akcijska scena mogla je biti snimljena na loparskoj plaži Livačina u subotu usred dana kada je maloljetna djevojčica spriječena u pokušaju krađe novčanika jednog češkog turista. Prema prepričavanju svjedoka, da se nešto događa na na plaži, postalo je jasno u trenutku kada su muškarci i jedna djevojčica počeli trčati po plaži i oko nje, a djevojčica i njezini roditelji bježati s Livačine.


U tome su ih spriječili djelatnici ugostiteljskog objekta Santa Marija, smještenog odmah pored plaže, i vlasnik Oliver Andreškić, inače brat načelnika Općine Lopar Alena Andreškića. Policiju su nazvale njegova sestra Albina Andreškić Paparić i njezina kćer i konobarica u lokalu, Ena Paparić, koja je prepričala što je vidjela.


Svi u akciji


– Sve se to zbilo negdje oko 13 sati. Vidjela sam jednog čovjeka kako brzo trči, a kasnije još jednog koji trči za njim. S kolegom sam komentirala kako su se vjerojatno sjetili da nisu zaključali automobil ili nešto slično. Okrenula sam se prema njima da bih vidjela gdje trče i primijetila da se dečko koji je prvi trčao raspravlja s djevojčicom u crvenom kupaćem kostimu i pokazuje na donji dio njezinog kupaćeg. Mahali su rukama i dečko je podizao kupaći objašnjavajući kako na tom mjestu ona skriva njegov novčanik.




Nakon što su privukli publiku, djevojčica je popustila i vratila novčanik, ali je tvrdila da je njezin, na što je dečko iz novčanika izvadio svoju osobnu iskaznicu, riješivši tako sve nedoumice oko toga čiji je novčanik bio, prepričava Ena Paparić. Tada su se u akciju uključili skoro svi djelatnici Santa Marije, uz spomenute Nikolas Zamut, Dušan Rukavina i Vlatka Andreškić. Naime, nakon što je vratila novčanik, djevojčica se, zajedno s roditeljima, dala u bijeg.


– Jedan od naših djelatnika potrčao je za djevojčicom koja je već bila krenula u šumu, drugi je pratio roditelje do auta, dok sam ja razgovarala s umalo opljačkanim turistom kako bih doznala što se točno dogodilo. Potom smo pozvali policiju. Do dolaska policije naši djelatnici su svojim vozilom i tijelima zablokirali automobil roditelja, crveni kombi, kojim su se već spremali napustiti Livačinu. S obzirom da se u prošlih mjesec dana već dogodilo nekoliko krađa, bili smo odlučni da zaustavimo ove počinitelje.


Policija je došla vrlo brzo te su svi zajedno prevezeni u policijsku postaju gdje je napravljen zapisnik, dodaje Ena Paparić. Prema onome što je poznato, turisti su, dok su već ulazili u more, bacili još jedan pogled na svoje stvari i tako uočili kako netko kopa po njima, pa se mladić dao u potjeru za lopovom. Inače bi novčanik vjerojatno nestao, a da ne bi imali nikakvu predodžbu što se dogodilo.


– Jedan od radnika koji su pomogli u hvatanju lopova prepoznao je oca djevojčice kao čovjeka s kojim je ranije razgovarao te koji mu je rekao da dolaze tu svakih osam dana na kupanje i kojega je ranije tog dana ljubazno upozorio da paze na stvari! Obitelj je dolazila u autu bjelovarskih tablica. Kada su se češki turisti vratili iz policije, obavijestili su nas da će slučaj završiti na sudu i da će biti podnesena prijava. Nadajmo se da im dan proveden u policiji neće baciti preveliku sjenu na godišnji odmor u Loparu i da će se ipak vratiti ponovo, rekla je Paparić.


Opširnije u tiskanom izdanju Novog lista od srijede, 3. kolovoza