Bolje zatvor nego sramota

Konobar iz “Jezikove juhe” na sudu zbog lažne pljačke

Ico Mikuličić

Zaharija je bio djelatnika jednog trsatskog restorana o kojem je nedugo prije toga govorila emisija »Jezikova juha«, poznatog kuhara Stephana Macchija. Zaharija se nije proslavio, »pobrao« je od Macchija niz neugodnih komentara na račun svojih profesionalnih sposobnosti



RIJEKA Dinko Zaharija (53) je 16. kolovoza prošle godine usred dana, u velikoj sali Erste banke u središtu Rijeke, na Jadranskom trgu, pred stotinjak ljudi pod jako čudnim okolnostima nožem napao djelatnicu banke i onda se – ukipio. Prepad kakav je izveo bivši konobar praktički je nezapamćen, sve je izgledalo kao da ga je na to netko ili nešto prisililo. Možda glupi život, kao što on priča.


Suđenje u petak pokazalo je da je Zaharija prije svega duboko nesretna i izgubljena osoba. Kaže, kad se nije uspio ubiti, jer nije za to imao snage i kad više nije imao kamo se skloniti, odlučio je spas potražiti u – zatvoru. Tako se odlučio za fingiranu pljačku. Na kraju ni to nije uspio napraviti kako treba, a još vje iše pravno zakuhao situaciju izravnim priznanjem razbojništva iako cijela priča, što se namjere tiče, govori drukčije. 


Zaharija su se neki pratitelji suđenja, pa i suci porotnici, sjetili i kao djelatnika jednog trsatskog restorana o kojem je nedugo prije prepada govorila emisija »Jezikova juha«, poznatog kuhara Stephana Macchija. Zaharija se nije proslavio, »pobrao« je od Macchija niz neugodnih komentara na račun svojih profesionalnih sposobnosti.