Želi se izbjeći nova blokada postupka

Konačni rasplet afere Fenixve (ipak) krajem travnja?

Ico Mikuličić

Foto I. TOMIĆ

Foto I. TOMIĆ



RIJEKA » Rasplitanje afere Fenixve čini se ipak neće u novu dužu blokadu kako su neki strahovali nakon nedavnog prekida suđenja zbog nove bolesti glavnog optuženika Josipa Bepa Španjola. Kako saznajemo sudac Saša Cvijetić svakako nastoji izbjeći nova otezanja. Nakon što su sagledani svi problemi, nastavak je ipak zakazan već za mjesec dana do kad se vjeruje da će biti sve uredu sa zdravstvenim stanjem optuženika.


   Radi se o višegodišnjoj aferi koju je i ranije opterećivao niz problema, pa i bolesti optuženika zbog kojih još nije dovršena. No, sada je došla do pred sam kraj na kojem bi se trebalo saslušati vještaka koji je proučio sve, po tužiteljima, jako čudne puteve novca i sporne priče o nekretninama. Vještak bi trebao dati svoju viziju zaključaka, a obrane i optužba kroz pitanja pokušati dokazati svoje. Taj je dio vrlo zanimljiv jer je jedna od mogućih ključeva zamršene afere, pa se isčekuje s velikim interesom. Čini se da je zbog toga već nekoliko puta odgođen. Valjda će se koncem travnja ipak održati iako, poučeni dosadašnjim iskustvima, nisu baš svi ni sada u to uvjereni.


   U aferi Fenixve za financijske i pretvorbene mućke optužena je grupa direktora i investitora na čelu s kontroverznim poduzetnikom Josipom Bepom Španjolom. Afera se bavi tvrdnjama optužbe o fijasku i mućkama s gradnjom podzemne garaže u centru Rijeke, na mjestu današnje garaže u blizini MUP-a, koju je poslije izgradila druga tvrtka. Radi se o sumnjama u čudna prebacivanja novaca u preuzimanje poznatog Casina Rosalija i hotelskog kompleksa Belvedere u Opatiji. Tužitelji tvrde da su tim malverzacijama prouzročeni deseci milijuna kuna štete u koju je bila upetljana i Poštanska banka za koju se tvrdi da je na sumnjiv način, navodno i zbog povazanosti s političkim moćnicima tog vremena, kreditirala taj posao. Optuženi već godinama ističu suprotno. Uporno govore da je sve bilo legalno, da su izigrani za gradnju riječke garaže pa su novac samo prebacili u kupovinu kasina. Potkrepljuju sve svojim tumačenjem i izračunima. Tvrde da na kraju čak nema štete pa nema osnove ni za progon. Zbog svih ovih tvrdnji zapravo je iznimno zanimljivo saslušanje vještaka koje se sada iščekuje.