Suđenje Davidu Komšiću

Roditelji mladića koji je iskasapio trudnu djevojku ne vjeruju da ju je on “toliko ozlijeđivao”: Ona je znala sama sebi izgrebati lice

Vanja Vesić

Ivo Komsic, Davidov otac. Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Ivo Komsic, Davidov otac. Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Pred sudskim vijećem Županijskog suda u Zagrebu otac optuženoga jučer je kazao da zbog srama od okoline nije htio govoriti o psihičkim problemima svog sina i da je zato izbjegavao zagrebačke bolnice



Drugi dan mučnog procesa protiv 20-godišnjeg Davida Komšića, optuženog za brutalno ubojstvo bivše djevojke i trudnice Kristine Krupljan 22. veljače prošle godine nastavljen je u petak svjedočenjem njegovih roditelja, majke Olivere i oca Ive, koji su promijenili iskaz tvrdnjom da je sin zbog sportske ozljede oka imao psihičkih problema i da su ga vodili u BiH kod više liječnika. Tvrdili su da se žalio na smetnje vida, dvostruke slike, halucinacije i nervozu. U istrazi je 47-godišnji otac Ivo tvrdio da je sin sasvim normalan, ali nestašan mladić koji, eto, puši »travu«. Pred sudskim vijećem Županijskog suda u Zagrebu jučer je kazao da zbog srama od okoline nije htio govoriti o psihičkim problemima svog sina i da je zato izbjegavao zagrebačke bolnice. Reagiralo je sudsko vijeće:


– Dakle, stid vas je bilo reći na Odvjetništvu da sin ima psihičkih problema, ali vam nije bio problem reći njima da vam sin puši »travu«?! – začudila se sutkinja Sanja Mazalin, očekujući od Ive Komšića neki uvjerljiviji odgovor.


– Pa, na Ferenščici svaki drugi njegov vršnjak puši »travu« – pokušao je »opravdati« Komšić stariji. Na pitanje suda o kakvoj se to dijagnozi radilo, otac nije imao pojma.




– Što ja znam? Znam sam da mu nije bilo dobro. Ima u papirima – uvjeravao je otac sud dosta konfuzno o svojoj roditeljskoj ulozi.


Pognute glave


Nesretnu Kristinu ubojica je iskasapio u automobilu zadavši joj 88 uboda i rezova nožem. Bila je u drugom stanju s novim partnerom Zdravkom.


Za razliku od prethodnog prvog ročišta, optuženi je jučer disciplinirano, pognute glave i uz poneku suzu odslušao raspravu. Iako je otac optuženog izrazio žaljenje i sućut roditeljima za tragedije, spomenuvši i patnju njegove obitelji, pred sudom je izjavio da se Kristina, koju je David i fizički napadao, sama ozljeđivala. Reagirao je i odvjetnik obitelji žrtve.


– Tvrdite da je sama sebe ozljeđivala? Udarila sebe u nos? Na temelju kojih saznanje tvrdite da joj nije slomio nos? – upitao je opunomoćenik obitelji Krupljan.


– Rekla mi je radnica iz mog kafića da je bio u pitanju šamar. Ona je znala sama sebi izgrebati lice – uvjeravao je Komšić stariji.


– Recite, je li i sama sebi oštetila auto? – ironičan je bio odvjetnik, aludirajući na događaj kad je David s prijateljima dočekao Kristinu i oštetio joj vozilo. Na početku saslušavanja prisjećao se da su sin i Kristina bili stalno zajedno, još od osmog razreda kada se cijela obitelj Komšić iz Kiseljaka u BiH doselila u Zagreb. Na izravan upit sutkinje rekao je da neposredno prije tragedije nije znao da je Kristina u drugom stanju.


– Kristina je bila više kod nas nego kod svoje majke. Sjedili su zajedno u školskoj klupi. Bila je to dječja ljubav, simpatija koja je kasnije prerasla u nešto ozbiljnije. On ju je volio. Davidu je škola loše išla i rekao je da ima problema s učenjem i koncentracijom. David je odustao od srednje škole, a Kristina je rekla da će i ona odustati od školovanja. Rekao sam mu da će onda raditi u našem lokalu, s čime se složio. Poslije je završio izvanrednu ugostiteljsku školu za konobara. Problemi su počeli kad se Kristina počela družiti družiti s novom prijateljicom Anom Marijom. Ona je krala po trgovinama. Kristina je počela imati veze i s drugim dečkima. Tražila je od nas novac zbog navodne trudnoće. Nisam bio sretan kad je David rekao da bi je htio oženiti. Pitao sam ga je li uopće siguran da je dijete njegovo. Rekao sam mu da ako veza ne ide, neka prekine s njom i nađe drugu curu. Kristinina majka nije podržavala vezu i govorila joj »šta će ti taj cigo«. Valjda zato što je crne puti ili zato što smo došli iz Bosne. Ipak, po cijele dane bili su zajedno, a on je znao prespavati kod nje dok joj je majka odrađivala treću smjenu u Dukatu. Kad su počeli izlaziti svaki sa svojim društvom Kristina me znala zvati i prijavljivati Davida da puši »travu«. Zvala mu je i policiju. Samo jedna patrola trebala je zbog njezinih poziva. Problemi su opet bili kad je počela izlaziti van s malim Sliškom s Kozari boka i arhitektom Zdravkom – žalio se Komšić stariji.


Sućut roditeljima


Iskaz je dala i Davidova majka Olivera koja je kroz jecaje i plač izrazila sućut roditeljima.


– Htjela bih samo reći da moj sin nije monstrum! Nije mogao planirati ubiti Kristinu! Svako jutro i svaku večer moja prva i zadnja misao mi je Kristinina majka – uzaludno je jecala majka Olivera, ispričavši da je s dvije kćeri i sinom Davidom stigla u Zagreb prije devet godina.


– Kristina je bila kao moje dijete. Bila je stalno kod nas kao dio obitelji. Prije par godina povjerila mi se i rekla da je napravila abortus. Tražila je da David to plati, ali sam ja podmirila trošak. Njemu sam kasnije to odbila od dnevnica od rada u kafiću. Onda se dogodila i druga trudnoća. Kad sam im prigovorila da su neodgovorni i neozbiljni ona mi je rekla da je to samo priča za Davida. Tada se moje povjerenje u nju poljuljalo. Osjećam krivnju što ranije nisam prišla njezinoj majci Vesni. Kristina je često prijavljivala policiji Davida, ali je uvijek povlačila iskaz. Kad je David dobio zabranu pristupa dolazila je k nama u kuću. Ne vjerujem da ju je David toliko ozlijeđivao, nekad se i sama ozlijeđivala. Vjerujem da meni nije teže nego Vesni. Moja ruka će joj uvijek biti pružena – govorila je Davidova majka. U jednom trenutku sutkinja je postavila jedno od najtežih pitanja:


– Kako objašnjavate to što je učinio?


– Ne znam. Prošlo je već skoro godinu dana, a ja nemam pravi odgovor. Nadam se da ćete mi vi objasniti – odgovorila je Komšićeva majka u sudnici u kojoj su sjedili članovi obiju obitelji. Suđenje se nastavlja 14. veljače.